Дворецът Щернберг в Прага е бароков дворец, изграден по заповед на граф Вацлав Войтех фон Щернберг и съпругата му Клара фон Малцан. Планът за строежа те възлагат на Доменико Мартинели в края на XVII век. За изготвяне на проекта е привлечен Джовани Алипранди.

През 1811 г. дворецът Щернберг претърпява конструкционни реформи след като преминава от ръцете на Леополд Щернберг във власт на Дружеството на приятелите на изкуството. Веднага стартират реставрационни работи, довели до превръщането му в изложбена сграда, продължили до 1819 г. Дворецът Щеренберг сменя няколко собственика, докато през 1946 г. Националната галерия не го поема и не започва неговото реновиране. Началото на богатата колекция е поставено от Франтишек Йозеф Щернберг през 1796 г.

В музеят се експонират колекции от антично гръцко, римско и египетско изкуство, гръцки, венециански и руски икони, както и произведения на европейски художници от периода на Ренесанса и барока - Ел Греко, Питер Брьогел, Рубенс, Рембранд, Ван Дайк, Тинторето, Гуидо Рени, Дюрер. Сред най-ценните творби се нареждат „Оплакването на Христа” на Лоренцо Монако, „Празникът Розенкранц” от Алберхт Дюрер от личната колекция на Рудолф II, „Адам и Ева” на Лукас Кранах-Стари, глава на Христос от Ел Греко и други.

На вторият етаж на музея в двореца Щернберг се намира „Китайският кабинет” – красива реставрирана изящна зала с лакирани в черно стени.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Двореца Щернберг - Прага