Европа >> Чехия >> Чехия забележителности >> Църква Св. Николай - Прага

Църква Св. Николай - Прага

Информация | Kарта
seen
5541
facebook
Църква Св. Николай - Прага Photocredit: LALSSTOCK | Fotolia

Сърцето на тупти на Малостранският площад, в средата на който се издига църквата „Св.Николай”. Този религиозен дом е един от шедьоврите на баща и син Динценхофер. Църквата „Св.Николай” в функционира от 1710 г. В архитектурата й се открояват закръглена фасада и просторна вътрешност. Архитектурата й е подчинена на изискан бароков стил, изградена е от розов мрамор и е украсена със стенописи.

Отвътре „Св.Николай” е богато украсена църква – по стените й се разстилат богати рисунки и е изпълнена с изящните статуи на Игнац Плацер – баща, а облите форми на фасадата преминават във вълнообразни галерии. Най-интересната част е вътрешността на купола, издигащ се на 70 метра от земята, украсена със стенопис на Светата Троица.

Църквата „Св. Николай” е лесно забележима, тъй като нейните кули и камбанарията попадат пред погледа, докато човек преминава по Карловия мост.

Страничните крила на църквата „Св.Николай” радват окото с интересните си картини „тромп лъой”, украсяващи купола, огромния амвон от Рихард и Петер Прахнер, колоните от зелен и розов мрамор, както и по четирите масивни статуи на Отците от църквата, дело на Плацер.

В тази църква също има позлатен орган, на който при посещение в Прага през 1787 г. своите ноти е изсвирил Моцарт.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ясно небе
13.04 °C | ясно небе

Вятър: 2.6 m/s

Влажност: 82 %

Атмосферно налягане: 1003 hpa

Облачност: 0 %

RSS