Европа >> Чехия >> Замъци в Чехия >> Дворецът Лобковиц - Прага

Дворецът Лобковиц - Прага

Информация | Kарта
seen
4168
facebook

Дворецът Лобковиц в е един от най-значимите и красиви културни обекти в Европа. Дворецът Лобковиц се „ражда” като двореца Pernštejn през XVI век по волята на чешкия благородник Ярослав от Pernštejn. Дворецът се сдобива със сегашното си име след като става собственост на семейство Лобковиц след сватбата на племенницата на Ярослав – Поликсена.

През вековете, след сватбата, дворецът Лобковиц става свидетел на някои от най-значимите исторически събития за Бохемия. През 1618 г. протестански бунтовници по жесток начин прогонват католическите царски министри от замъка на Прага. Те намират убежище не къде да е, а именно в близкия замък Лобковиц. След поражението на протестантите в битката при Бялата планина, Лобковиц затвърждават още повече позициите си, влиянието и власт през следващите три века.

Като резултат от това се налагат редица промени по самия замък. Всички периоди на архитектурната история могат да бъдат видени днес в сградата на Лобковиц. Сред промените са нови акценти по параклиса на двореца и във великолепните приемни, познати днес като Концертната зала, Мраморната зала и Балконната зала. Те са доста силно украсени и подобрени при управлението на политически могъщият II-ри принц на Лобковиц – Вацлав Евсевий. Неговият пра-пра-пра-пра внук Йосиф Франтишек Максимилиан, VII-ят принц на Лобковиц, известен като щедър благодетел на Бетовен, дава всичко от себе си, за да постигне идеалния според него външен облик на двореца Лобковиц, съхранен до наши дни – това е една реконструкция, която той прави в чест на коронясването през 1791 г. на император Леополд II за крал на Бохемия.

Управлението на двореца Лобковиц се предава като наследство на всеки следващ управляващ принц от рода Лобковиц. След Първата световна война и след премахването на наследствените дялове през 1918 г., синът на X-я принц на Лобковиц - Максимилиан, демонстрира подкрепата си към новата република, като преотстъпва няколко стаи на разположение на министър-председателя.

В самото начало на Втората световна война, нахлулите нацисти конфискуват двореца Лобковиц, както и всички други семейни имоти на този род. Фамилията успява да си възстанови всичко през 1945 г., но същата съдба ги сполетява отново само три години след идването на власт на комунистическия режим.

Комунистическото управление на замъка Лобковиц продължава над 40 години, възстановяването му трае още 20 години, но все пак семейството се пак е собственик на това архитектурно бижу. На 2 април 2007 г., след 3 години усърдни ремонтни дейности по Лобковиц, двореца е отворен за посетители под формата на частен семеен музей, разказващ историята на тази фамилия.

Новата постоянна изложба, озаглавена "Княжески колекции”, най-мащабно фамилията Лобковиц. Тя не само помага за съживяването на този важен културен обект в сърцето на Европа, но също така драматично увеличава възможностите на рода да направят тези съкровища, достъпни за чешките жители и огромната международна аудитория.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS