Островът Кампа се счита за най-красивия от осемте острови на Прага.

Името на острова най-вероятно е получено през 1770 г., защото вероятно произлиза от испанската дума „камп”, означаваща лагер, тъй като наистина е имало военен лагер на испанците, който бил разбит след поражението на чехите в битката при Бялата планина. През целия XV век до средата на XVI той е бил покрит с овощни градини и лозя. След пожара през 1541 г., опожарил почти всичко в Прага, острова укрепва своите земи и става подходящо място за всички, загубили дома си да издигнат нови къщи.

Първоначално по-заможните се страхували да инвестират в остров Капма, тъй като били водени от страха им дали всичко един ден няма да отиде под водата. Използвай това, занаятчиите превземат мястото, които така са построили всичко, че то е запазено до наши дни. На този остров, още от XVII век, се сформира дори панаир на керамиката, на който са провъзгласявани майстори от различните краища на кралството.

През XVI век остров Кампа е бил зает само от мелници и градини, но след това предоставя кътче от себе си и за домове на местните жители. Тук са живели много представители на Чешката интелигенция: детските си години тук прекарват двама от най-големи архитекти на Прага - Йозеф Килиан Динценхофер и Зитек, а в апартамент под наем са живели лингвиста Йозеф Добровски и поетът Владимир Голан.

Южната част на остров Кампа се намира много популярен парк, а в северната островна половина са разположени посолството и ресторанти и хотели. Заради катастрофалните наводнения през 2002 г. по-голямата част на острова отива под водата и затова много от сградите на Кампа все още са в процес на изграждане.

Остров Кампа има една уникална уличка – уникалността й идва от това, че двама човека биха се разминали много трудно. За да се избегне „задръстването” на входа и изхода й са монтирани светофари, които регулират движението.

Изключително интересна и с пленителна история е една къща на остров Кампа – къщата на Ана, чиято тераса е емблематична за острова. През 1892 г. наводнения заливат острова. Водата стигала до балкона на тази жена Ана, която до момента не знаела какво става. Когато излязла и видяла наводнението изпаднала в паника. В този момент видяла плаваща икона на Дева Мария. Присегнала се и я хванала и започнала да се моли за спасение. Молитвите й били толкова горещи и искрени, че все едно били чути и в един момент водата започнала да се оттегля. В знак на благодарност Ана окача тази икона на терасата си и винаги палела газова лампа до нея, която днес разбира се е подменена от електрическа крушка.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Остров Кампа - Прага