Една разходка из Мала Страна преминава по основните улици и алеи. Спускайки се покрай реката могат да бъдат разгледани дворци, някои от най-пищните и интересни църкви и площади в Прага. Типични представители на последните два вида забележителности са площада „Валдщайн” и двореца „Валдщайн”. Дворецът е издигнат като резиденция на амбициозния военноначалник Алберт фон Валдщайн. За да бъде построен дворецът „Валдщайн” са били съборени 23 къщи и три градини.

Алберт Валдщайн бил аристократ и воин, впечатлил изключително много Фердинанд II, който му дава графска титла през 1617 г. след успешен поход срещу Венецианската република. За кратко време Валдщайн става притежател на около 24 имения и замъци. Като един от неговите замъци, „Валдщайн” е добре поддържан и организиран – най-добрите си времена е разполагал с 700 души прислуга, собствено училище за езда и се славел с най-прекрасните градини в „Мала Страна”.

Замъкът „Валдщайн” е издигнат през XIII век и частично реконструиран в неоготически стил. През XVIII в. във „Валдщайн” от пълно разрушение са спасени каменния мост и светилището.

Днес двореца е затворен за посещение, сградата му се използва от Чешкия сенат, но градините „Валдщайн” могат да бъдат разгледани спокойно от жители или туристи.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Дворецът Валдщайн - Прага