Европа >> Чехия >> Прага >> Хълмът Петержин - Прага

Хълмът Петержин - Прага

Информация | Kарта
seen
2514
facebook

Хълмът Петержин е онова голямо, открито парково пространство, което се шири около пределите на и замъка. Петержин е напълно непокътнато, на места дори диво, и е най-голямото зелено пространство в границите на .

В ранното средновековие южни склонове на хълма са били осеяни с лозя, които годините са изместени от парк и овощни градини. Много овошки съществуват и до днес и представляват пленителна гледка, особено когато цъфтят през пролетта. Поради това не е учудващ факта, че виещите се пътеки, пресичащи на длъж и шир хълма, са любимо място за разходка на влюбени двойки. До възвишението на Петержин се стига от различни места – откъм „Увос” и „Влашка” в „” и откъм „”, а къси улички около реката свързват парка с пътни артерии като „Кармелитска” и „Уйезд”. Най-лесният начин обаче да се стигне до върха е с въженото влакче, което тръгва близо до „Уйезд”.

На самия връх може да се разгледа Петержинкста кула –миниатюрна версия на Айфеловата кула. Построена е само две години след оригинала за световното изложение в Прага през 1891 г., и е определена като доказателство за близките културни връзки между двете столици в края на XIX век. Преместена е на хълма Петержин през 30-те на XX век, откъде се разкриват зашеметяващи гледки към града и далечината отвъд него.

Между станцията на въжената линия и кулата на хълма Петержин се намира Огледалния лабиринт. Лабиринтът представлява неоготическа постройка, подобна на замък, при една от портите към „”, построена през 1891 г. Задължително трябва да се посети и църквата Св.Лаврентий само на няколко крачки от „Огледалния лабиринт”. Кулите й имат характерната източноправославна форма на луковица, а като цяло църквата е проектирана от Игнатц Палиарди и е завършена в средата на 70-те години на XVIII век, на мястото на по-ранен романски параклис, чието име носи.

Отвъд кулата и лабиринта пък се намират останки от големите укрепления, построени през 1360 г. от Карл IV като проект за осигуряване на работа за гладуващите бедняци - „Стената на глада”.

Петержин разполага дори и с обсерватория, намираща се в парка, и разполагаща вътре с мощни телескопи и подредена малка историческа експозиция от астрономически уреди.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS