Страховският манастир в Прага е разположен в край хълма западно от Пражкия замък. Основан е през 1140 г. от херцог Владислав II, но през 1258 г. е изпепелен при пожар.

Страховският манастир се сдобива с невероятна и изумителна барокова форма. Монасите премонстранти управляват манастира, но през 1950 г. той им е отнет и управлението му минава в ръцете на комунистите, които го затварят. Страховският манастир е сред най-богатите манастири на реформаторският орден Премонтър и е първия в Бохемия.

Масивната барокова порта на Страховския манастир е проектира от Анселмо Лураго през 1742 г. В пределите му се намират абатската църква Св. Успение Богородично, украсена със статуи на Йохан Антон Кинтайнер, както и някогашната църква на защитника от епидемии Св.Рох, построена през 1612 г. по заповед на Рудолф II.

В някогашните монашески сгради днес се помещават две от най-красивите барокови библиотеки. Една от тях е „Философската библиотека”, в която е пренесена колекцията на друг манастир в Южна Моравия – манастирът Лука. Самата библиотека пък е обзаведена с дървени шкафове и мебели отново от този манастир. Другата библиотека е Богословската библиотека, построена през 1671 г. от Джовани Орси. По-голямата част от книжното богатство на библиотеката е дарение. Тази библиотека в Страховския манастир е най-подходящото място да се съхраняват около 3000 ръкописа и над 1500 книги, издадени преди 1500 години. Най-старото старопечатно издание е Страховското евангелие от IX век с богато украсен обков. В манастирската галерия на Страховския манастир се е помещавал музей на чешката литература, създаден през 50-те години на миналия век. Днес в това помещение са изложени над 1000 картини и предмети от собствената колекция на Страховския манастир – произведения на Ихлава, Карел Шкрета, Франц Палко и други.

Любопитен факт за Страховския манастир е, че на органа в църквата се е упражнявал преди своите концерти самият Моцарт.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Страховският манастир - Прага