Европа >> Чехия >> Прага >> Старе Мнесто - Прага

Старе Мнесто - Прага

Информация | Kарта
seen
6628
facebook

Старе Мнесто е старият град, основан около IX век, сега представляващ центъра на . В миналото градът е бил ограден с крепостна стена, която с разширяването му е била разрушена. Тук се намират някои от основните забележителности: , Часовниковата кула Орлой, църквата “Дева Мария” и .

Старе Мнесто е историческото сърце на Прага, съхранило средновековното си устройство, със сърце, туптящо на Старомнесткия площад. На площада и по уличките му има къщи, датиращи от XI и XII век. Два века търпение възнаграждават Старо Мнесто с полагащите му се привилегиите на независим град, а през 1338 г. е построена най-красивата забележителност на площада днес - „Старомнесткото кметство”.

Независимо от малката си площ, Старо Мнесто поема еуфорията на невероятни по обем културни, религиозни и образователни дейности. Разполага с множество средновековни и барокови църкви, останки от първоначалния средновековен университет „Каролинум” и йезуитския му наследник „Клементинум”.

Край реката в Старо Мнесто пък се намира най-голямата концертна зала „Рудолфинум”. В квартала има и по-уединени площади и пазари като „Бетлемске Намнести” и „Охелни Тръх”. Старо Мнесто няма толкова много аристократични дворци, тъй като благородниците предпочитали домовете им да са възможно по-близо до кралския замък. Независимо от това, дворците „Клам-Галас” и „Голц-Кински” не отстъпват по внушителност и красота.

На север от „Старомнетския площад” се намира някогашното , известно с пълното с надгробни паметници старо гробище. Наречено е в памет на император Йозеф II. Към края на XIX век е разчистено и на мястото на старите къщи са построени високи сгради с елементи в стил ар нуво.

В североизточния край на „Йозефов” се издига , който има две църкви, използвани днес като концертни зали. „Св.Агнес” е забележителен и с изложените в него експозиции средновековно изкуство на Националната галерия.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS