Жилищни сгради, дворци и църкви заграждат една територия от Прага, която се нарича Старомненски площад, където всъщност е сърцето на Прага. Повечето от къщите тук са издигнати първоначално в романски стил, но фасадите им излъчват типичните за барока черти. Това да е център на социалният живот на Прага, Старомненски площад притежава като привилегия още от Средновековието, като е преживял сцени като екзекуции и улични битки, както и съдбовен за страната момент – през февруари 1948 г. Клемент Готвалтд провъзгласява идването на власт на комунистите и съответно създаването на комунистическа държава от балкона на рококо двореца „Голц – Кински”. В този дворец е разположена колекция от щампи и рисунки на Националната галерия.

Срещу този дворец на Старомненски площад се издига огромен паметник от 1915 г., посветен на великия радикален реформатор Ян Хус. Тази въздействаща композиция пресъздава прогонването в изгнание на воините хусисти и протестантите, а статуята на младата майка символизира националното възраждане. Старомненски площад е дом и на още една интересна сграда – готическият „Дом с каменния звънец”, който до 80-те години на XX век е извисявал бароковата си осанка.

На Старомненски площад не може да няма църкви и горд техен представител е църквата „Св.Богородица”. Нейните кули-близнаци за един от символите на Прага. Строежът на този храм е започнат през 1365 г. и независимо от многото си промени запазва своята готическа атмосфера. Най-интересният паметник в църквата е гробът на великия датски астроном Тихо Брахе. Съградената през 30-те години на XVIII век от Игнац Динценхофер разкошна църква „Св.Николай” също се намира на Старомненския площад. Тази църква е един от най-внушителните представители на бароковите църкви в Прага. Храмът е със специфична кръстовидна основа и почти квадратен купол, а отвътре е декориран с невероятна стуко декорация.

Старомненският площад е интересен и заради красивите си къщи, които внасят разнообразие в неговата атмосфера. Например домът с тежък портал от XVI век, бароковата къща „На каменната маса”, Dum U minuty от XVII век със сграфито декорации, която сега е част от комплекса лабиринт от постройки на „Старометското кметство”. Кметството на Прага е издигнато през 1338 г. след като гражданите успяват да извоюват правото да имат такова. Най-прочутата сграда на комплекса е Астрономическия часовник от 1410 г., проекта за който принадлежи на Микулаш от Кадан. Трябва да се отдаде полагащото се внимание и на къщата „При белия лъв”, дома „При златната корона” и на построеният в романски стил „Домът Рот”.

Между Кметството и „Тинското училище” наднича Мемориалът на 27-те аристократи протестанти – 27 бели кръста с дата 21 юни 1621 г., екзекутирани на това място на Старомненския площад след битката при Била Хора.

В средата на Старомненския площад се намира ренесансов фонтан с изящни перила от 1560 г. Старомненският площад е не случайно центъра на Прага – от него лъха величие, лъха живот, лъха спокойствие, но и кипи живот. Допълнително за облика му допринасят и накацалите по него домове на най-влиятелните търговски фамилии.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Старомненски площад - Прага