Европа >> Чехия >> Прага >> Мостове >> Карловият мост - Прага

Карловият мост - Прага

Информация | Kарта
seen
6798
facebook
Карловият мост - Прага

Карловият мост е исторически комплекс от мост и крепостни кули, свързващ частите на , разположени от двете страни на река Вълтава. Строежът на „Пражкия мост“, както е наричан в началото, започва през 1357 г. под покровителството на Карл IV и завършва в началото на XV век. Става известен като Карлов мост след 1870 г. Негов майстор е Петер Парлерж, вложил таланта си и при издигането на . Мостът свързва директно Стария град и . Карловият мост близо три века е бил единствената връзка между и .

В двата края на Карловия мост като стражи седят две кули от страната на Мала страна и една откъм Стария град. Тази от страната на Стария град често е определяна като една от най-удивителните светски готически постройки. По дължината на Карловия мост се издигат повече от 30 скулптури на светци, повечето в бароков стил и от началото на XVIII век. Най-старата сред тях е кръст от XIV век, а най-новата – тази на св. св. Кирил и Методий, е от времето на президента Томаш Масарик.

Монумента на славянските просветители и християнски покровители на Европа св. св. Кирил и Методий е издигната през 1928 г., за да замени съборената от придошлата в 1890 г. река Вълтава статуя на Игнацио Лойола. Слизайки от Храдчани на северния парапет на Карлов мост между белокаменната св. Ана и тъмнокаменния св. Йоан Кръстител се намира скулптурната група на Солунските братя и славяните.

Карловият мост е сред най-грандиозните мостове в цяла Европа. Построен е, за да замени отнесеният след наводнения през 1342 г. мост Джудит. Накъдето и да се погледне от Карловия мост, се разкриват изключително красиви картини – на красиви покриви на барокови палати, готически шпилове, изобщо част от красотите на Прага.

See video
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS