Европа >> Чехия >> Чехия забележителности >> Музей на Моцарт в Прага

Музей на Моцарт в Прага

Информация | Kарта
seen
3169
facebook

Великият Волфганг Амадеус Моцарт стъпва за първи път в през януари 1787 г., за да бъде диригент на представянето на „Сватбата на Фигаро”. Силното впечатление и патосът, които се зародил в душите на публиката довели до поръчка към Моцарт да композира нова опера – „Дон Жуан”.

Именно довършването на тази опера отвежда Моцарт отново в Прага. Първоначално той отсяда в дома на композитора и пианист Франтишек Душек – „При трите златни лъва”. В последствие Моцарт, заедно с пианиста и съпругата му Йозефина, се оттеглят в другия им дом – „Вила Бертрамка”, където благословен със спокойствие и муза, Моцарт завършва операта. Една легенда разказва, че Йозефина, която била прочута певица, нямала търпение Моцарт да сътвори концертна ария за нея и това я провокирало да го заключи в един павилион. В резултат на бял свят излязъл един от неговите шедьоври – „Bella Mia Fiamma”.

Моцарт се връща в Прага многократно и обикновено отсяда в дома на семейство Душек. Последното му посещение е през 1791 г., когато приема поръчка да напише опера в чест на коронясването на Леополд II за крал на Бохемия. „Вила Бертрамка” е рай за композитора, където той твори с невероятна бързина. Днес в нея се намира музей, посветен на Моцарт, и в който има събрани доста експонати, свързани с живота и творчеството на композитора.

Моцарт умира три месеца по-късно. Почетен е със заупокойна служба, на която пее Йозефина в присъствието на хиляди скърбящи. Съвременна гравюра например изобразява жалеещите след смъртта, които са се насочили към .

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласа
RSS