Още от началото на Средните векове Прага, също като градовете на Бохемия и Моравия, има сформирана еврейска общност. Присъствието на евреите по тези земи е било толерирано, тъй като те били добре заемодатели, но в същото време се чувствали несигурни, тъй като обезпечението им предизвиквало ненавистта на местните.

Първият еврейски квартал е създаден в близост до замъка, а през XII век вече достига отвъд реката. До 1848 г. еврейският квартал „Йозефов”, наречен на Йозеф II, се развива като жизнеспособна комбинация от процъфтяващи бизнес предприятия, пренаселени жилищни сгради и древни синагоги.

„Йозефов” е обявен за отделен квартал на Прага през 1850 г., но за съжаление остава беден и с много лоши битови условия. Онези евреи, които са по-заможни, успяват да се преместят в по-уредени части на града и това води до опустяване на иначе гъмжащите и шумни улички, жилищните сгради са срутени и заменени с нови в стил ар нуво.

„Йозефов” не е труден за откриване – от Старомненския площад се поема по улица „Парижка” и човек се отправя към еврейската общност. След няколко пресечки изплува тухлена сграда с фронтони – „Старо-новата синагога”. Сградата й датира от 1275 г. и наподобява параклис. Излизайки от синагогата уличка наляво отвежда до внушителната сграда на „Еврейско кметство”. Датира от 1541 г., но претърпява възстановяване през 1764 г. след пожар. Неговата най-голяма забележителност е часовник, чийто стрелки се движат в обратна посока, което символизира начина на писане на евреите от дясно на ляво.

Сред другите забележителности на „Йозефов” е „Старото еврейско гробище”, в което се намира „Пинкасовата синагога”. Тя представлява внушителен паметник, издигнат в чест на 77297-те евреи, станали жертви на Холокоста. Комунисти покриват изписаните по стените й имена на тези жертви, но по-късно всичко е възстановено много старателно. За последно човек е погребан в това гробище през 1787 г., след което Йозеф II забранява погребенията в рамките на града.

В това гробище се намират още „Клаусовата синагога”, в която е положено тялото на почитания кмет на еврейския град Мордекай Майзел, неороманска „Церемониална зала”, която е част от „Музей на евреите”, както и „Музей на приложното изкуство”.

В „Йозефов” може да бъде разгледана „Майзеловата синагога”. В нея са изложени най-интересните от артистична гледна точка експонати на „Музей на евреите” – еврейски сребърни предмети от цяла Бохемия и Моравия, също и ръкописи и покрови за Тора.

Храмът на сефарадската общност в Прага е друга синагога в града – „Испанската синагога”. След дългото време, което е прекарала със затворени врати, тя е прекрасно реставрирана и днес се използва като зала, в която е разказан живота на еврейската общност през XIX век.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Йозефов - Прага