Манастирът „Св. Агнес” в Прага е един от най-старите манастири в Европа, разположен в североизточната част на еврейския квартал „Йозефов”. Това е и най-старата готическа сграда в цяла Чехия. Манастирът „Св.Агнес” е бил основан от Св. Агнес на Бохемия, сестра на цар Венцеслав I и дъщеря на Отакар I, в периода между 1231 г.-1234 г., а самото му строителство продължава до 1280 г. Манастирът се радва на разцвета и успеха си до Хуситските войни.

През това време е управляван от различни ордени до Принцеса Агнес е била важна духовна личност XIII век, която успява да основе Чешкия религиозен орден - Ордена на рицарите на кръста с Цървена звезда. Тя посветила целия живот да помага на бедни и болни хора. Агнес е обявена за светица през 1870 г. и канонизирана през 1989 г.

Манастирът „Св.Агнес” е комплекс от две сгради – манастир на Ордена на бедните дами и манастира на францисканците. Първият от тях е най-старата тухлена сграда, запазена в Прага.

В манастира „Св.Агнес” има две готически църкви – „Св. Спас” и „Св.Франциск”. Църквата „Св.Спас” е била построена за монахините от манастира. Входът й представлява триумфална арка, която е украсена със статуи на главите на царе и царици. В тази църква са положени кралските гробници на Венцеслав I и на Св.Агнес, но нейната така и не е открита. Поради дългото им използване като складове те са били доста разрушени, но са положени огромни усилия и днес те са напълно възстановени, галериите им са изградени наново. Хоровете на двете църкви са от XIII век и са разположени един до друг. През 1986 г. „Св.Франциск” приема нова роля и е превърната в концертна зала, а част от манастира – в художествена галерия.

По време на Хуситските войни през XV век монахините е трябвало да напуснат манастира „Св.Агнес” и площите му намаляват, докато накрая духовния дом не бил окончателно закрит от император Йозеф II през XVIII век и опустошен през следващите години. Останалото от манастирския комплекс е било използвано за складове, като е имало и помещения за работа и жилища на бедните граждани на Прага.

„Св. Агнес” е реставриран през XX век и в него след пренареждане средновековния отдел на Националната галерия на Прага е преместена в манастира. Колекцията представлява една от най-богатите сбирки на средновековно изкуство в Централна Европа – картини върху дърво, фигури на Дева Мария, готически олтарници и цели картинни цикли.

Св. Агнес е едно от многото места в Прага, че има своя собствена легенда. Тя разказва, че една от монахините е била убита от собствения си баща, който разбрал, че тя била влюбена в един беден младеж. Той хвърля клетва върху нея заради посрамването, което тя причинява на семейството им и й казва, че мир и покой няма да има докато манастира съществува. Призракът на момичето обикаля около манастира „Св.Агнес”, облечено в кървави дрехи. Смята се, че духът й е все още на земята, за да помага на нещастните в любовта.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Манастирът Свети Агнес - Прага