Вацлавският площад е политическото сърце на Прага, заемащо огромното пространство чак до „Националния музей”. Вацлавският площад е гостоприемен на хората, независимо дали са времена на национален триумф или на катастрофа.

Първоначално Вацлавският площад и бил просто пазар за коне, измислен и осъществен от Карл IV към средата на XIV век. Едва около пет века по-късно започва да се пробужда за нов имидж и на него са построени къщи, жилищни и търговски сгради.

Поемайки по пътя на разцвета, Вацлавският площад се сдобива и с доста паметници. Най-прочутият от тях е статуята на Св.Вацлав, която се намира пред един от символите на Прага – Националният музей с неговия импозантен купол. Статуята е поръчана на чешкия скулптор Йозеф Вацлав Мисълбек, който завършва окончателно своята творба през 1924 г. Св.Вацлав е заобиколен от статуи на четирима други светци-покровители на Бохемия – Людмила, Прокоп, Войтех и Агнес. Статуята на Св.Вацлав е сред символите на Чехия.

Сградите на Вацлавския площад нямат особено голяма архитектурна стойност. Но не такава е например „екстраваганцата” в стил ар нуво „Кафене и хотел Европа” от 1906 г., както и бляскавата и стилна сграда „Бата”. С огромно значение като архитектурен паметник е образеца на стила сецесион тясна „Адамова аптека” с фигурите на Адам и Ева, с увити около телата им змии.

Други интересни обекти на Вацлавския площад са сградата на Федералния парламент – в него днес се помещава „Радио Свободна Европа”, и Пражката Национална опера с величествен неокласически портал, а интериора й в червено и златно е избран като подобие на Виенската опера.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Вацлавският площад - Прага