На Пржикопе едно време е била една от границите на най-известната делова и търговска зона в Прага. Чешкото и германското население си поделят тази зона и На Пржикопе и била избора на немците.

Барутната порта, построена и реконструирана между XV и XIX век, е началото на ул.Целетна, която отвежда до На Пржикопе. Първоначално улицата е била воден ров по протежението на отбранителния вал на Стария град. На Пржикопе започва да придобива лек облик на път към 1760 г., когато ровът е запълнен, и едва към XIX век се преобразява в модерна улица с ресторанти, жилищни сгради и хотели, както и банкови централи.

По улицата има няколко запазени стари сгради. От епохата на барока и неокласицизма е останала „Славянският дом”, както и сградите на „Търговско-занаятчийска банка” и „Чешка народна банка”.

Красивата стара сграда на двореца с фасада в стил рококо „Силва-Тароука” също се издига на улица На Пржикопе. Построен е през 40-те години на XVIII век от майсторските ръце на Килиан Игнац Динценхофер. На път към Народни Тржида се минава покрай църквата „Св.Дева Мария Снежна”, която е издигната през 1347 г. и сякаш като по закон е по идея на Карл IV специално за неговата коронация.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа На Пржикопе - Прага