Европа >> Чехия >> Прага >> Народни тржида - Прага

Народни тржида - Прага

Информация | Kарта
seen
2846
facebook

От площадът, носещ името на езиковеда Йозеф Юнгман, тръгва „Народни тржида”. И тя, точно като , очертава същата делова зона, но за разлика от нея е изборът на чешкото население при поделяне на зоната. Народни тржида става улица след запълването на ров между и през 60-те години на XVIII век.

Разказът за забележителностите на тази улица може да започна например от дворецът „Адрия”. Той е създаден от Павел Янак и Йозеф Заше и е първия дом на театъра „Латерна Магика”. Следва неокласическата „Платиз”, която се характеризира с огромен вътрешен двор, зает от магазини. Продължавайки разходката, се стига до аркадите на „Канковият дом”, под които се намира паметна плоча, посветена на демонстрация от 17 ноември 1989 г.

Не може лесно да се подмине Манастира на урсулинките, чийто проект е разработен през 1704 г. от Марк Антонио Каневале. От другата страна на улицата срещу него се намират две забележителни постройки в стил ар нуво.

На Народни тржида, в съседство до манастира, се намира „Народният театър”, декориран с типичния за XIX вeк и проектиран от Йозеф Зитек. Тази сграда има огромно културно значение и е на почит сред чешките граждани, тъй като в тях винаги е горяло желанието да гледат театрални и оперни представления на родния им език. Театърът е опожарен през 1881 г., но през 1883 г. е построена нова, проектът за която е на Йозеф Шулц, а декорацията на Микулаш Алеш.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS