Европа >> Чехия >> Прага >> Карловият площад - Прага

Карловият площад - Прага

Информация | Kарта
seen
3319
facebook

Независимо, че с бързи темпове губи средновековния си характер, духа на тези векове не са напуснали „Карловият площад” в и той се е запазил във вида, в който Карл IV би искал да ги види.

Като всеки един площад и Карловият площад има своите ценни забележителности. Започвайки със северната му част, не може да не се отбележи внушителността на кулата на „Новомнесткото кметство”. Кметството е построено през 60-те години на XIV век и е сцена на Първата Дефенестрация. Днес то функционира като дом за културни изяви и сватби. Зад него на Карловия площад в духа на чешката кубистична архитектура се издига абсолютно неповторимия „Диамантен дом”.

Между Карловия площад и река Вълтава наднича бароковата църква „Св.Св.Кирил и Методи”. Тя играе роля на църковен дом на Чешката Православна църква в Прага от 1935 г. Срещу нея се намира малката готическа църква „Св.Вацлав”, в която са съхранени старинни стенописи.

Импозантната йезуитска църква „Св.Игнаций” и Йезуитският колеж в близост до нея заемат източната част на Карловия площад. „Св.Иганиций” е завършена в по-голямата си част през 1671 г. Работилите по нея са дали много от себе си, за да се постигне желания резултат – величествен симетричен интериор има пищна барокова декорация и мебелировка, висок розово-бял кораб с полукръгъл свод и поразителен висок олтар с колони.

На Карловия площад се намира една доста интересна сграда – „Фаустовия дом”. Според легендите това е била някогашната резиденция на д-р Фауст, но не е легенда, че е бил дом на Едуард Кели – авантюрист от Елизабетинската епоха, който упорито се опитвал да убеди Рудолф II, че ще успее да превърне в злато оловото и други метали.

Следващият „обитател” на Карловия площад е една религиозна сграда, издигната от Карл IV през 1347 г. Владетелят построява „Еамуския манастир”, воден от идеята да свърже източния и западния клон на християнството. Манастира претърпява няколко реформи по своята архитектура – през 1880 г. германски монаси престрояват по-голяма част от сградата в нвоготически стил, през 1967 г. покривът е направен доста забележителен по идея на Франтишек Черни, с цел да се замени разрушения такъв през Втората световна война. И днес „Еамуския манастир” отново е в процес на реставрация.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS