Вишехрад е укрепление на хълм, намиращо се южно от Нове Место в Прага. Разходката по тези земи си струва на първо място заради невероятната панорама на Вълтава и останалия град, и след това заради хубавия парк и гробището до църквата Св. Петър и Павел. В нея са положени мощите на известни личности като Йозеф Бицан, Бедржих Сметана и Антонин Дворжак, Алфонс Муха, Йозеф Мокер, Милада Хоракова, Карел Чапек и Сватоплук Чех.

Почти няма човек, който да не споделя мнението, че едно от най-красивите и магнетични места е хълмът Вишехрад. Погледната от височините му, чешката столица нощем изглежда по-жива отколкото под лъчите на слънцето денем.

Вишехрад е свещено място за местните хора, тъй като е успяло да преживее много битки през различните епохи, победи и поражения, величие и падения. Във Вишехрад е последния дом на едни от най-прочутите синове на тази земя - Дворжак, Сметана, Муха – това е гробището Славин.

Има една доста интересна легенда около историята на Вишехрад. една митична принцеса на име Либуше, дъщеря на приказен крал, се омъжила за прост орач, за да стане водач на народа си, тъй като родът не позволявал жена да оглави царството. Либуше била най-умната и имала свръхестествени способности. Заради дарбите си тя предрекла, че от мястото, наречено днес Вишехрад, ще се появи голям и бляскав град. Предсказанията се оказали верни - Либуше поставила основите на династията на чешките крале, която издигнала Прага с цялото й магическо обаяние.

Във Вишехрад има един доста интересен монумент, пречупен на три парчета и наричан Дяволския стълб. Според друга история едно време самият Дявол се бил обзаложил със свещеник от църквата в крепостта, че ще донесе този стълб от Рим, преди онзи да изрече думата "меса". Дяволът не успял и в яда си запратил камъка през покрива на катедралата Св. Св. Петър и Павел, който дълги години стоял пробит, а стълбът се пречупил на три. Катедралата е била реконструирана до днешния си неоготически стил. В нея се пазят мощите на крал Вратислав, който я е построил през ХІ век, почиващ в мир тук до своите наследници Собеслав І и Собеслав ІІ. На тимпана над входа на катедралата е изобразен Страшния съд и идващия от Небесата обгърнат в слава Исус, заобиколен от 13 апостоли.

Дали е легенда или не се знае, но според друга стълбът изглежда принадлежи на много древна цивилизация, населявала мястото. Според специалистите това може да е бил слънчев часовник или част от древна обсерватория.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Вишехрад - Прага