През 20-те години на миналия век близо до днешния парк „Стромовка” в Прага е построена изложбена зала на чешката промишленост, която е известна като Панаирната палата. През 1974 г. тя е опожарена и в последствие изоставена. „Възражда се от пепелта” през 1990 г. и предлага изложбено пространство за 2000 експоната с модерно и съвременно изкуство на „Националната галерия”.

В Панаирната палата е изложена забраняваната от комунистическия режим колекция модерно изкуство на двореца „Щернберг” – картини от Анри Русо, Густав Климт, Пабло Пикасо и произведения на чешкото изкуство.

За да се разгледат експонатите в Панаирната палата в хронологичен ред, най-добре е да се започне от 4-ти етаж и се продължи надолу. Той е посветен на Йозеф Мисълбек, представен с няколко бюста, картини на Антонин Мачек, Карел Пуркине и заинтригуващите интериори на Лудвик Кол. На този етаж най-ранните експонати са от ХIХ век.

Третият етаж на Панаирната палата обхваща периода 1900 г. и 1930 г. Изложената колекция включва силно впечатляващи картини, абстрактни работи и няколко голи тела от Франтишек Купка. С изложените кубистични картини са почетени художници от ранга на Емил Фила, Антонин Прохазка и Бохумил Кубища. На този етаж от Панаирната палата е пренесена прекрасна колекция френско изкуство от двореца „Щернберг”.

Еклектичното чешко изкуство от 1930 г. насам е засегнато на втория етаж от Панаирната палата в Прага. В картините на Франтишек Яноушек може да се открие повлияването на художника от стила на Дали, а в тези на Вацлав Бартовски – от Бонар. Също така на този етаж има и картини, отразяващи характерното за стила на абстрактното изкуство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Панаирната палата - Прага