Европа >> Чехия >> Чехия забележителности >> Бржевновският манастир - Прага

Бржевновският манастир - Прага

Информация | Kарта
seen
3149
facebook

В периферията на има множество църкви и дворци, които са интересни забележителности, заслужаващи да бъдат посетени. Повечето от тях са издигнати след превратни моменти от историята на страната, както и с идеята да съхранят историята и религията.

Бржевновският манастир е духовна сграда, издигната през 933 г. и е основан от княз Болеслав II и от епископа на Прага – Св. Адалберт.

Бржевновският манастир е първата монашеска обител в Бохемия, в земите на която през XVIII век баща и син Динценхофер издигат очарователен комплекс от барокови сгради. Бенедиктинските монаси се заселват в манастира отново през 1990 г. Сред бижутата на Бржевновският манастир се нарежда малко строгата църква „Св.Маргарита” – първата сграда, която изплува пред погледа на човек, когато прекрачи Бржевновският манастир.

Църквата е с оскъдна декорация, няма странични галерии, но храмът й притежава красива галерия с орган. Петер Брандъл се разписва в тази църква след като изработва троновете в църковния хор и олтарниците. В криптата могат да се разгледат останки на църква от XI век, намерени при разкопки през 60-те години на миналия век.

Бржевновският манастир в момента е в процес на поетапна реставрация на разкошните му сгради.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS