Европа >> Чехия >> Замъци в Чехия >> Замъкът Троя - Прага

Замъкът Троя - Прага

Информация | Kарта
seen
3907
facebook
Замъкът Троя - Прага Photocredit: mikasek | Fotolia

Замъкът Троя е приказно красив бароков дворец в едноименното предградие на , заемащото най-северозападната й част. Разположен е на десния бряг на река Вълтава и е сред забележителностите в Прага, които задължително трябва да се видят. Замъкът Троя и неговата красива френска градина създават уникална атмосфера. В района около Троя са разположени още зоологическата градина, винарната и ботаническата градина на Прага.

Огромният дворцов комплекс Троя представлява съвкупност от пищни сгради и градини, които са дело на строени от Жан Батист Матей, работил по имението между 1679-1685 година. Архитектът бил вдъхновен от великолепните вили в Италия, като в резултат създава в покрайнините на Прага една от най-добрите летни постройки. Жан Баптиста Матей работи още и върху подобни проекти в Северна Италия. Първата постройка на замъка Троя пък е дело на Джан Доменико Орси.

Външното стълбище на замъка Троя са украсени от статуи, дело на двамата архитекти от Дрезден Йохан Георг и Пол Хеерман, пресъздаващи митологични битки между боговете и гигантите. Най-импозантното помещение на замъка Троя е пищната, украсена с фрески, банкетна зала. Стенописите изобразяват победите на Хабсбургите и на Леополд I над отоманските турци през XVII век.

През XVII век замъка Троя става собственост на граф Щернберг, който е член на една от водещите аристократични фамилии в Бохемия по онова време. В следващите векове замъка Троя преминава през доста собственици, като един от тях е дори Мария Тереза.

След последната скъпа реконструкция на замъка Троя, отнела 10 години подобно на обсадата на Троя, дворецът е отворен за обществени посещения.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS