Европа >> Чехия >> Прага >> Музей на Прага

Музей на Прага

Информация | Kарта
seen
2562
facebook

Националният музей се намира на един от централните площади на – „Вацлавски намести”. Музеят на Прага е най-доброто място, което помага да се научи много за историята на града. Сградата му е завършена през 80-те години на XIX век като символ на чешкото възраждане. Музеят на Прага е в неоренесансов стил и е творение на архитекта Йозеф Шулц. Идеята е в него да бъде подредена създадената през 1818 г. музейна сбирка, провокирана от националистически и научни мотиви.

Интериорът на музея на Прага е внушителен образец на монументален дизайн. Покривът е стъклен, от предверието тръгва масивно стълбище, обляно от светлината на кръглите лампи на медни полилеи. Тези стълби водят към квадратна зала с разположена под купол галерия, известен като „Пантеон”. Залата е определена да носи тежката задача да увековечи чешките личности с най-голям принос в науката и изследванията.

В наши дни националният музей приютява над 14 млн. експоната от естествената история, археологията, етнологията, нумизматиката и библиотечното дело. Разпознават се и експонати като картини, мебелировка и скулптури от пражки кули и църкви.

На първото ниво е засегната историята и спецификата на археология на Бохемия от Палеолита до Средновековието. Чрез богата нумизматична сбирка пък се проследява еволюцията в изсичането на монети през вековете. Тук се намира и една от най-забележителните петрографски и минераложки колекции в света, която събира повече от 10 000 образци на скали, минерали и скъпоценни камъни. Второто експозиционно ниво е посветено на зоологията, като в него са изложени над 5000 животни, характерни за фауната на Чехия.

Най-известният експонат в музея на Прага си остава умален модел на града, сътворен от Антонин Лангвайл. Майсторството си личи по сътворените от дърво и хартия през 30-те години на XIX век над 2300 сгради.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS