Чехия е страна, добре е развила винената си индустрия. Тя дори има своя винена столица и това е Мелник. В Мелник освен селското стопанство е доста добре развито, но града е добре ориентиран и в индустриално отношение. Мелник разстила своите земи на скалната тераса до замък и се извисява над равнините, където реките Лабе и Вълтава вливат водите си. Южните склонове на Мелник са заети изцяло от лозя, донесени от Бургундия през 1365 г. от Карл IV.

В Мелник също не липсват и замъци. Местният му замък е бил жестоко разрушен от шведите по времето на Тридесетгодишната война, но днес може да се разгледа, тъй като е основно възстановен. Фамилия Лобковиц го добавят към колекцията си от замъци през 1753 г., но и той е сполетян от съдбата да бъде конфискуван от комунистите по-късно. Преминава отново в ръцете на истинските си собственици през 1898 г. Интересен е вътрешния му двор, в който има прекрасни средновековни галерии със сграфито декорации, а в реставрираните му стаи са изложени барокови мебели и чешки барокови картини.

Задължително трябва да се разгледа винената изба, както и да се дегустират произведените в Мелник вина в някои от местните барове или във винения бар с ресторант.

В близост до замъка в Мелник се намира готическата църква с крипта, изпълнена със зловеща гробница с купища кости на починалите жители след чумната епидемия.

Няма как в чешката винена столица Мелник да няма музей на виното – макар и малък, той има какво да разкаже. За да бъде видян е необходимо човек да се разходи до кметството на Мелник.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Мелник