Чески Крумлов

Информация | Kарта
seen
3927
facebook
Чески Крумлов

В Южната част на Република Чехия е разположено едно от най-красивите и уникални средновековни селища в световен мащаб - Чешки Крумлов. Цялото градче е изградено по поречието на река Вълтава, там където тя преминава през живописния и уникален природен район на Южна Бохемия.

Чески Крумлов е град, известен най-вече със своята архитектура - сградите му са в средновековен, ренесансов, бароков стил и в стил рококо, стария град включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО, и замъка си.

Няма две мнения, че дворецът Чешки Крумлов, издигнат на западния бряг на река Вълтава, е най-голямата туристическа забележителност на чешкото селище Чески Крумлов. Построен през XIII век отново по волята на фамилията Розенберг, днес двореца впечатлява с уникалната си готическа архитектура, облагородена три века по-късно с ренесансови мотиви. В залите на замъка на Чески Крумлов са изложени чудесни колекции на ренесансовото и бароково изкуство. Внушителният дворец е вторият по големина в страната след Пражкия. Дворецът Чешки Крумлов впечатлява с грандиозните си размери - с 300 стаи, цели 5 вътрешни двора и красив парк. Около 300 години е бил официалната резиденция на династията Розенберг.

Чешки Крумлов е считан за изключително романтичен град. Атмосферата по тесните му криволичещи улички подтиква към дълги разходки под надвесените над калдъръма, живописно боядисани във всички цветове на дъгата къщички. Тяхната колоритност превръща градчето в една празнична симфония от усмихващи се и приветливи фасади. Местните търговци, занаятчии или "обикновени" ресторантьори успяват да накарат всеки да се почувства най-важният гост на Чешки Крумлов.

През нощта градчето има още много какво да предложи на своите гости - невероятно красива и магична гледка представлява замъкът, окъпан в мека светлина от хиляди прожектори.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS