Ческе Будейовице е столица на Южна Бохемия, която за любителите на бирата по света е известна с немското име Будвайс. Това не е случайно, тъй като в този град се произвежда меката златиста напитка – бирата „Будвайзер”.

Разположен там, където се вливат реките Малше и Вълтава, близо до австрийската граница. Ческе Будейовице e град, в който витае особена атмосфера на благополучие. Възходът на града преминава през няколко етапа. Първоначално богатствата идват от търговията със сол, последвана от залежите в сребърните мини. Ческе Будейовице е изцяло католически град, но това не спира Хуситските войни на територията му, но пак града спечелва покровителството на Хабсбургите по време на Тридесетгодишната война. Ческе Будейовице преживява опустошителен пожар през 1641 г., който разрушава голяма част от сградите на града. Минава десетилетия докато се достигне онова благосъстояние, познато от XVI век.

В Чехия няма град с по-голям площад от този на Ческе Будейовице. Това е градският площад „Намнести Пршемисла Отакара II”, намиращ се в центъра на средновековния уличен план. Този възхитителен урбанистичен ансамбъл е не просто площад с аркади и сгради със собствена стойност.

Сърцето на градския площад в Ческе Будейовице е грандиозния фонтан с балюстради от 1727 г., отразяващ майсторското дело на Йозеф Дитрих. Отново на площада се извисяват бароковите кули на изящната сграда на Кметството. От него улица „Бискупска” отвежда по край някогашния епископски дворец в бяло и прасковено, където са запазени и руините на средновековните укрепления.

В противоположния край на Ческе Будейовице се намира 72 – метровата „Черна кула”, датираща от XVI век, от върха на която се разкрива невероятна гледка над града. До него е катедралата на Ческе Будейовице, която през 40-те години на XVII век е реставрирана в бароков стил.

До средновековния бароков Доминикански манастир се намира „Складът за сол” с фронтон от 1513 г. – един прекрасен архитектурен образец на хранилище, нашепващ за стила на Ренесанса.

Покрай река Малше е разположен Музея на Южна Чехия в Ческе Будейовице. Той е посветен на богати колекции, отнасящи се до историята и природата на района, както и на картини и тематични изложби.

Някак си е изключено в Ческе Будейовице да се произвежда бира, а да няма пивоварна. Разбира се, няма как – пивоварната „Будвар” се намира по пътя за Прага. По време на едночасовата обиколка из нея се научава много за чешката бира „Будвайзер”, защо тя няма нищо общо с американската „Будвайзер” и как Чехия успешно се справя с опитите на американската компания да погълне оригинала.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Ческе Будейовице