Замък Звиков

Информация | Kарта
seen
2596
facebook
Замък Звиков Photocredit: Marina Ignatova | Fotolia

Чехия е страна, в която замъците сякаш нямат край. И всеки е по-красив и по-интересен и по-различен. Просто всеки се отличава с нещо. Сред тези замъци се нарежда и замъкът Звиков. Издигнат в югозападната част на Бохемия в края на XV и началото на XVI век, съвсем близо до , Звиков е зачитан като един от най-забележителните и красиви замъци в Чехия. Като цяло Звиков е много интересен дворцов комплекс - представлява воден и извънредно добре укрепен замък с уникалната му структура, състояща се от две линии ровове и система от езера. Звиков е замък без аналог, построен, така че в случай на някаква опасност околните поляни се наводняват и замъкът остава изолиран и подсигурен на изкуствен остров.

Дворецът Звиков е една от историческите гордости на Чехия, която за съжаление е отворена за посещения само от май до октомври. Никой не може да му отнеме мястото на един от най-добрите представители на готическата и възрожденска архитектура, която той до голяма степен е съхранил в оригинален си вид от XVI век.

Туристическите обиколки на замъка Звиков са организира в две основни тематики – благороднически помещения и битие на двореца. Първото въвежда в света на стаите, в които са живели благородниците, а второто – в т.нар. черна кухня.

Звиков не е сред замъците, които нямат своята легенда, някаква страшна тайна. В двореца има един единствен портрет на основателя му – Звиковски. Историята разказва, че след построяването на замъка, Звиковски измисля мръсен план да събере всички зидари, майстори и работници, които издигнали крепостта му в плевнята, с пъклената идея да ги подпали. След тази случка дявола отнел живота му, а стаята на съпругата му Мария е най-студената стая в целия дворец.

От реставрацията си до ден днешен замъкът Звиков е държавна собственост, управлявана от Националния институт за опазване на исторически паметници.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS