Замъкът Карлщайн е една от най-известните чешки крепости. От всяка негова частица струи историята на великите исторически събития, случили се в кралските земи на Бохемия. Построен е като кралски замък от французина Матиас де Арас и се нарежда сред едно от най-посещаваните места в Чехия.

Целта, с която е издигнат замъка, е да се възвеличи императорската власт и Свещената Римска империя. Крал Карл IV е виновник крепостта Карлщайн да се появи на бял свят. Издигната през периода 1348 г.-1357 г., тази крепост Карлщайн има единствената цел да защитава короната и бижута на Свещената Римска империя. Особеност на Карлщайн е, че зад стените й не са допускани жени. Независимо, че Карлщайн е бил променян през годините, по-късно всички допълнителни пристройки са били премахнати, за да се възстанови дворецът до първоначалната си средновековна визия. Крепостта Карлщайн е символ на чешкото кралство от периода на разцвета на готиката, съхраняващ най-важните държавни документи.

За огромно съжалениe някой от най-зрелищните и красиви зали в замъка Карлщайн са затворени за посетители, тъй като крепостта е страдала много заради вандалски грабежи. Но все има кътчета, чиито врати са отворени - кралските покои, както и двата забележителни параклиса „Св.Дева Мария” и ‘Св.Катаржина”. „Парклис на Св.кръст” пък е онази част от крепостта Карлщайн, която също трудно може да бъде посетена, но все пак се знае какво има там – построен е специално като хранилище за безценните религиозни реликви, имперски скъпоценности и символи на Хабсбургите.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Замъкът Карлщайн