Кутна Хора е основан през XIII в. в близост до сребърни рудници, в които основната работна ръка била германски заселници. В превод Кутна Хора означава "разкопана планина". Залежите в тях се оказали толкова богати, че в края на века в Кутна Хора се добивало около 1/3 от среброто на Европа, от което се изсичали основните парични единици - сребърните грошове. Това бил билета на Кутна Хора за пътя на разцвета. Кутна Хора е известен не само като град-музей, но и като втория по значение в Бохемия след Прага. Кутна Хора неслучайно попада в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство през 1996 г.

Сред забележителностите на града са прочутите сребърни мини, наред с великолепни готически и барокови паметници. Но не на последно място трябва да се сложи уникалната по рода си и май единствена в цял свят църква, чийто интериор е изработен от човешки кости и черепи.

В самия център на Кутна Хора има малък площад, от който тръгват няколко разклонения, така организирани, че всяко да води към конкретна забележителност. Неслучайно сравняват Кутна Хора с Прага - тя действително е като нейно умалено копие. Историческият център на Кутна Хора е компактен и в него най-ярко блести звездата на пищната готическа катедрала „Св.Варвара”. Катедралата е наричана още "Събор на Св.Варвара” и е една от гордостите на цяла Чехия. Прекрачил прага й, човек бива посрещнат от изящна фреска, разказващ част от историята за невинната смърт на младото момиче Варвара. Друга забележителност на храма са майсторските витражи, а сред предимствата на катедралата са невероятните гледки към цялото градче от терасата в задната част на катедралния й двор.

В Кутна Хора задължително трябва да се посетят църквата "Св.Джеймс", бившият йезуитски колеж от XVII век срещу "Света Варвара", както и женският манастир "Урсулинок", прочут с уникалните си стенописи и антикварните експонати. Към манастира има много красив "Събор на Дева Мария" - петкорпусно тяло с венец от седем кули, основан през 1300 г. и смятан за най-крупното и сложно съоръжение, което се е съхранило на чешка територия до наши дни.

Безспорният бисер в туристическата обиколка обаче е прочутата църква-костница, намираща се в Седлец и изработена от костите на 40 хиляди мъртъвци. Една легенда разказва, че през 1278 г. крал Отакар II Бохемски изпратил абат Седлец в Светите земи с дипломатическа мисия. Той взел от тези земи пръст и я посипал в гробището на манастира и то добило статус на Света земя. Всеки един от богатите и знатни чехи, поляци, баварци и белгийци считали, че е въпрос на чест да бъдат погребани именно тук. През 1400 г. се взема решение в гробището да се издигне готическата църква "Вси Светии". Различни части от гробището постепенно били ликвидирани, като костите от изпразнените гробове се трупали на огромни пирамиди. Между 1703 г. - 1710 г. дърварят Франтишек Ринт реализира своята идея да украси църквата с костите. Внимателно обработени, дезинфекцирани и избелени с хлорна смес, кокалите и черепите били нанизани в най-различни форми. Били изработени също гигантски полилеи, свещници, чаши, герб на рода Шварценберг, арабески по стените и т.н. Най-впечатляващ е централният полилей, направен от всички налични кости в човешкото тяло. Като цяло идеята на Ринт била създаденото от ръцете му да напомня за временността на човешкия живот и неизбежната смърт.

За Кутна Хора може да се напише още много, но едно е вярно - човек неизбежно се заклева да посети още веднъж и още веднъж, и още веднъж.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Кутна Хора