Европа >> Чехия >> Замъци в Чехия >> Замък Червена Лхота

Замък Червена Лхота

Информация | Kарта
seen
2337
facebook
Замък Червена Лхота

Червена Лхота е един от много известни и красиви замъци на Чехия, намиращ се намира в Южна Бохемия. Горичка, стари дъбове, синьо езеро, а сред него, на извисен скален остров - фантастичен замък. Не, това е цитат от книжка с приказки. Това е описание на замъка Червена Лхота и невероятната заобикаляща го природа. Попаднал в тази приказна атмосфера, човек бива завладяван от усещането за нещо странно, фантастично, усеща тишина, която е преплела в мелодия звуците на минало и настояще. Толкова е приказно, че все едно в замъка Червена Лхота всичко е на границата между сън и реалност. Лхота е построена през 1530 г., за да бъде използвана за готическа крепост, но през следващите векове е претърпяла престроявания. В резултат на това Чехия притежава и може да се фука с поредното си архитектурно бижу – един замък с нещо ренесансово, нещо бароково и нещо модерно по себе си. Лхота е одържавен през 1947 г., когато комунистите са осеяни от идеята замъка да се превърне в почивна станция за техните приятели. Но слугата на последният му владетел спасява замъка и запазва не само сградата му, но и всичко вътре в него. Благодарение на този човек, днес Червена Лхота е един от малкото замъци в Чехия, чиято вътрешност е съхранена.

Този дворец през XIV век се е наричал просто Лхота на името на рода, който го е управлявал. По тяхно време Лхота е бил типичен южночешки дворец с четвъртита форма и вътрешен двор. Около него се издигали крепостните стени, а езеро играело ролята на непреодолима преграда.

За да се наслаждаване на днешния вид на Лхота, заслуга има родът Каба, който наследява крепостта през 1530 година. Благодарение на тяхната амбиция са извършени редица ренесансови поправки и нови строежи. След тях замъкът вече се е казвал Нова Лхота. Името Червена Лхота придобива през XVII век, когато барокът оставя своите отпечатъци върху постройката му, а на покрива му са подредени червени керемиди.

Днес Червена Лхота е образец за лятна резиденция, заредена с фантастична атмосфера и усещане за духа на ренесансовия човек, която съдържа богата колекция от художествени предмети.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS