Преди чехите да започнат да експлоатират Тржебонския район през XIV век, той е представлявал блатисти, покрит с торф и мъх територии. В техните идеи се откроява план да построят рибарници, в които да се развъждат шарани, които са сред най-предпочитаната храна, най-вече около Коледа. Днес Тржебонският район доброволно е позволил земите му да бъдат природен резерват, тъй като мочурищата и блатата са най-добрата среда за развъждане на риба.

Най-голямото езеро на това място е построено през XVI век от фамилия Розенберг, която всъщност е издигала и строила из тези земи с голям размах.

Фамилията Розенберг през XVI век развива развъждането на риба в Тржебонския район в доходоносен бизнес. Фамилията е достатъчно могъща, за да не се огъне пред сложността на начинанието. За тази цел привлича най-добрите за времето инженери, за да изградят системата от канали, свързващи многото рибарници и езера, както и необходимите дренажи.

Бизнесът в Тржебонския район преминава по-късно в ръцете на наследниците на Розенбергови в Тржебонско – рода Шварценберг, които трябва да се грижат за около 6000 рибарника.

Тржебонският район е разпръснал своите земи около оградения с крепостни стени град Тржебон. От укрепленията му днес са запазени някои от оригиналните му врати – например портата „Свиненска”, през които единствено може да се стигне до центъра на града. Пивоварната „Регент” от XVI век съществува от самото основаване на града от фамилията Розенберг.

Розенбергови са издигнали още едно архитектурно бижу в Тржебон скоро след основаването на града – през 70-те години на XIV век. Красив е този ренесансов дворец, с украсени със сграфито декорации, заемаш много голяма част от Стария град. През 1660 г. този замък преминава в ръцете на наследниците на Розенберг – фамилия Шварценберг. Те били известни със стремежа си да закупуват имотите на останали без наследници аристократи и благородници.

От двореца лека пешеходна разходка отвежда до Главния площад. Ренесансовите и барокови жилищни сгради по него придават страхотен облик на град Тржебон, най-вече заради нестандартните си разнообразни фронтони. Лицата им гледат към изваяните форми на една от забележителността на града – чумната колона, издигната в чест на Дева Мария, и към фонтана на площада.

В близост до градския площад на Тржебон се намира църквата „Св.Егидий”. Този религиозен дом датира от XIV век и впечатлява с елегантен църковен интериор и с запазените стенописи от XV век.

Град Тржебон е разположен на езерото Свет, където са разположени спа центровете на града, където се предлагат лечебни курсове с кални бани. Заради хубавата си природа, Тржебон разполага със страхотен парк „У Хробку”, в който Шварценбергови построяват своя мавзолей.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Тржебонският район