Индржихов Храдец е поредния град в Чехия, който е бил управляван от фамилията Розенберг. Разположен на изток от Ческе Будойовице, в пределите на Южна Моравия, Индржихов Храдец е сред малко посещаваните чешки градове.

Индржихов Храдец не е бил сред най-развитите градове в миналото. Едва през Средновековието, благодарение на местоположението си – намира се на важен търговски път, той поставя началото на своя разцвет. За съжаление обаче с течение на години губи величието си, а днес е просто малък център на текстилната промишленост. Розенберг не пропускат и в Индржихов Храдец да издигнат някой дворец. Тяхното архитектурно творение е представител на архитектурните стилове в Бохемия. Замъкът в Индржихов Храдец е издигнат от могъщите владетели през XIII век над езерото Вайгар, който днес е смесица от различни стилове – кръгла каменна централна кула, разнородни ренесансови сгради и терасирани вътрешни дворове с аркади, в които според легенда броди духа на Берта Розенберг или т.нар. Дамата в бяло.

Индржихов Храдец е град, за чийто социален облик се грижат лабиринт от калдъръмени улички и приятни къщи в топли цветове. Част от тези красиви сгради, интересни заради своите стуко декорации, са домове на местни търговци, на Кметството и на две готически църкви Индржихов Храдец, като всеки град, има своя главен площад – „Намнести Миру”, на който се намира една от забележителностите на града - чумната колона от XVIII век, издигната в чест на Дева Мария и пламваща като свещ от лъчите на слънцето.

Религиозните домове на Индржихов Храдец имат почти като съдбата на града – не са сред най-посещаваните и сред най-пищно украсените в Чехия. Храмът „Св.Йоан Кръстител” даже е затворен за посещения, а в църквата зад Кметството – „Св.Успение Богородично”, единственото интересно са не толкова впечатляващите стенописи от XVII век.

Интерес към Индржихов Храдец може да предизвика Общинският музей, разполагащ със зала, посветена на композитора Сметана. Той се помещава в сградата на някогашната йезуитска семинария на „Коменскехо”. Атракцията в музея е механизираната сцена на „Рождеството”, дело на Томаш Криза, изработвал макета с над 1000 фигурки в продължение на половин век.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Индржихов Храдец