Поредното съчетание от градски облик и живописна природа се наблюдава в още едно градче в Южнобохемския край на Чехия. Под него тече река Лужнице, а на запад от него е най-старото изкуствено езеро в Бохемия – Йордан. Това е създаденият през пролетта на 1420 г. от хусити-екстремисти град Табор, за да бъде укрепление в Южна Бохемия. Името на града е избрано от връх Табор в Палестина и се свързва с група радикални и социални реформатори, известни като табори.

Табор е град, в който разходката няма да е скучна. „Жижково намнести” е прекрасният централен площад, на който се издига статуята на религиозния реформатор, на който е кръстен площада, Ян Жижка. Друго късче от площада пък е украсено с красив ренесансов фонтан от 1567 г.

На главния площад на Табор се намира и посветеният на основателите на града музей. Сградата на Музея на хусистите се помещава в „Старото кметство”, която е преустроена изцяло в ренесансов стил.

Отново на площада на Табор се намира църквата „Св. Преображение Господне” – религиозен дом в късноготически стил и ренесансови фронтони, издигнат през втората половина на XV век.

Старата част на Табор е пръсната по върха на уединен от околността хълм, границите на който са река Лужнице и просторното изкуствено езеро, на което хусисткото население на града дава библейското име Йордан. На 1 км от стария град на Табор се намира друг интересен духовен дом – бароковата църква „Клокоти” с луковичен купол.

В Табор задължително трябва да се разгледат останките на средновековния замък „Котнов” и Бехинската порта от XV век, в която е разположен малък музей на средновековното изкуство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Табор