Писек

Информация | Kарта
seen
3187
facebook
Писек Photocredit: lubospop | Fotolia

Писек е град в Южнобохемски край на Чехия, разположил земите си по двата бряга на река Отава. Тези земи са благословени с пясък златни примеси, който помага на Писек да развие своя разцвет и благоденствие през Средновековието.

Името на град Писек се свързва с една негова забележителност – най-стария запазен каменен мост в Чехия от средата на XIII век. Една пешеходна разходка из главния площад и околните улички на Писек минава покрай красиви ренесансови сгради, както и духовните домове на Писек - прекрасната църква „Св.Кръст” и готическата й сестра „Св.Рождество Богородично”.

Друго архитектурно бижу на Писек са оскъдните останки на Средновековния замък, който е опустошен от пожар през 1510 г. Тези останки се съхраняват във вътрешния двор на бароковата сграда на Кметството. Запазеното крило на този дворец е приютило Градския музей на Писек. Прекрачилите прага му ще останат впечатлени след посещението на Рицарската зала и разглеждането на експонираните творби, обвързани с концентрационния лагер в близкия до Писек град Лети.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ясно небе
20.73 °C | ясно небе

Вятър: 1.79 m/s

Влажност: 81 %

Атмосферно налягане: 1013 hpa

Облачност: 9 %

RSS