Виши Брод

Информация | Kарта
seen
3380
facebook
Виши Брод Photocredit: bob | Fotolia

Виши Брод е продължение на списъка със забележителности на Южна Бохемия. Виши Брод е цистерциански манастир, намиращ се в долината на река Вълтава, и обявен за Национален Културни Паметник в Чешката Република. Цистерцианският манастир Виши Брод е основан през 1259 г. и в неговото създавано отново се спряга името на могъщите Розенберг. Изграждането на Виши Брод е отнело цяло столетие. Манастирът успява да оцелее след Хусистските нападения, но се предава пред мощта на пожарите през 1536 г. и по време на Тридесетгодишната война, след които сградите му са силни повредени. Виши Брод е затворен по волята на комунистите през 50-те години на миналия век. Превръща се в духовен дом за цистерцианските монаси отново през 1990 г.

Като по закон, след края на рода Розенберг, манастирът Виши Брод преминава в ръцете на наследниците Шварценберг през 1611 г.

Относно архитектурата на сградата на манастира, Виши Брод има какво да предложи – впечатляващи са покритата галерия и домът на ордена от XIII век, както и интересния „Музей на пощите”. Заслужава си да се посети и реставрираната тъмна готическа църква. Невероятната библиотека в стил рококо в сградата на Виши Брод е побрала 70000 тома, а таваните й са невероятно красиво изрисувани.

Забележителност на Виши Брод е поредицата средновековни рисунки на Майстора от Виши Брод, намираща се в в .

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ясно небе
7 °C | ясно небе

Вятър: 6.2 m/s

Влажност: 73 %

Атмосферно налягане: 1029 hpa

Облачност: 0 %

google RSS