Пилзен или Пълзен е град в Западна Бохемия в Чехия, център на Пилзенски край, разположен на мястото на сливането на четирите реки – Радбуза, Мже, Ихлава и Ислава. Пилзен е център на академичния, икономически и културен живот в западната част на Чехия и е световноизвестен с марката бира Пилзенер.

През 976 г. по тези земи първоначално е издигнат замъкът Пилзен. Момента съвпада с превръщането му арена на битката между чешкия княз Болеслав II Благочестиви и император Ото II. Честа да бъде наричан град Пилзен добива през 1295 година благодарение на крал Венцеслав II, който основава нова част на града, която днес е позната като град Стари Пилзенец.

Темповете на развитие на Пилзен са бързи и той скоро се превръща във важно селище по търговския път към Нюрнберг и Регенсбург, а през XIV век вече е третият по големина град в Чехия след Прага и Кутна Хора. През годините градът преживява управлението на различни владетели, борели се за неговата територия. 6 май 1945 година е съдбоносна дата за Пилзен, защото на нея тя спечелва освобождението си от Нацистка Германия благодарение на своите съюзници. Превръща се в традиция от 1990 г. насам всяка година да се организира ежегоден Фестивал на Освобождението в знак на признателност.

В края на XVII век като архитектурен стил в Пилзен се налага барока. Днес историческият център на града е обявен за архитектурен резерват.

От втората половина на 90-те години в Пилзен силно се повишават чуждестранните инвестиции, а също и много чуждестранни компания отварят свои производствени заводи – например Дайкин и Панасоник. Компанията Шкода е създадена в Пилзен през 1859 година и е имала важно значение за икономиките на Австро-Унгария и Чехословакия.

Сред най-известните забележителности на Пилзен е готическата катедрала Свети Бартоломей, построена в края на XIII век. След нея се нареждат популярни места са сградата на кметството и втората по големина в Европа синагога на Пилзен.

Пилзен е известен с многото си бирарии. Заради големия интерес към бирите специално за туристите се организират обиколки из градските бирарии, чрез които се научава много за историята на бирата. Световно известната марка бира Pilsener е създадена в Пилзен през XIX век.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Пилзен