Карлови Вари е град в Западна Чехия, център на Карловарския край, лежащ на мястото на сливането на реките Огърже и Тепла. Разположен е в живописната долина на река Тепла, сред зелен пояс от гори - в областта около него се намират известните Славковският лес и Храдище с характерна флора и фауна.

Карлови Вари е известен със своите минерални извори, стъкларска и хранително-вкусова промишленост, с богатите залежи на каолин – суровина за производство на порцелан.

Градът Карлови Вари се ражда около 1350 г. Неговото основаване е свързано с една легенда. Император Карл IV, по време на свой престой в Локти, отива да ловува в Локетската гора.

Легендата разказва, че бягащ от ловците елен завел краля до горещ минерален извор, който силно впечатлил Карл IV и той бързо събрал най-добрите учени да изследват извора. На мястото на извора, той основава обществена баня. По-късно това място – Хорке Ласне Локте, е преименувано на Карлови Вари. Селището получава статут на населено място на 14 септември 1370 г., а името му е заимствано от думата вари, означаващо „кипящ”, като към него е добавено и името на краля.

Сегашната си слава чешкият курортен град Карлови Вари дължи на минералните извори на стария Кралска, чиято лековитата вода е привличала в миналото аристократите. Изворите са многобройни, водата е с различна температура, а градчето предлага почивка в красиви барокови вили. Именно това са т.нар. три чудеса –лечебна вода, природа и старинна архитектура, които придават на Карлови Вари облик на един от най-привлекателните курорти в света.

Карлови Вари няма дълги ски писти, но след няколко дни забавление по тях се осъзнава колко ценни са минералните му извори в Карлови Вари. Те са точно 12 – с еднакъв химически състав и минерализация. Най-старият и най-горещ термален извор е "Вредило" – мощен гейзер, чийто фонтан достига 12 метра височина, с дебит повече от два милиона литра в денонощие.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Карлови Вари