Хеб е град от Карловарски край Чехия, известен преди Втората световна война под името Егер. Като цяло Хеб е промишлен град, но неговото бижу – историческия му център, трябва да бъде видяно. Многобройните сгради с дървени греди придават на Хеб облик на типичен малък германски град, което не е изненадващо предвид местоположението на Хеб само на 6 км от германската граница.

Немците се заживяват в Хеб през XI век, което превръща града във важен търговски център между Бавария и Бохемия. Едва през 1322 г. Хеб прибавя земите си към чешкото кралство.

Заради стратегическото си местоположение Хеб пострадва сериозно по време на Тридесетгодишната война, тъй като и двете враждуващи страни го използват за своя база. Индустриализацията на града през XIX век успява да изведе Хеб отново към стълбицата на разцвета. градът се възражда. Около главния площад на Хеб, с форма на стрелка, има неочаквано високи сгради, повечето датиращи от XVII век. Стилът им е повече немски, отколкото чешки и това не е учудващо като се има предвид дългия период на немско присъствие по тези земи. В продължение на дълги години е западал и страдал от незаинтересованост на управниците към него, но днес животът тук кипи, а по него са накацали многобройни кафенета и ресторанти. В горния край на стръмния площад на Хеб се намира прочутият фонтан „Роланд”, а в долния край се намира групата средновековни къщи с дървени греди, известни като „Шпаличек”, някога обитавани от еврейски търговци.

Улицата срещу кметството води към една от забележителностите на Хеб – някогашния францискански мъжки манастир с възхитителна галерия от XIV век и прилежащата църква „Св.Клара” от XVIII век. Срещу „Шпаличек” се намират едни от впечатлителните къщи на града. Сред тях се отличават къща с внушителен висок фронтон и красив готически портал, и „Габлеровият дом” с пищна стуко декорация, в която често отсядал Гьоте. Музеят на Хеб се намира също на този площад, и е известен с това, че в него през 1634 г. е убит генерал Алберхт фон Валдщайн. В този музей е направена възстановка, в която се е случило извършеното по заповед на Фердинант II покушение.

От първоначално романска, а в последствие приела неоготически облик църква „Св.Николай”, разположена зад музея на Хеб, днес са останали само кулите.

В Хеб е невъзможно да няма замък. За съжаление от „Хебски храд” се е запазила само централната черна кула, построена от вулканичен камък. Замъкът е построен през XII век като крепост и дворец по заповед на императора на Свещената римска империя Фридрих I Барбароса. В близост до него се намира секуларизирания параклис „Св.Вартоломей” от 1414 г., в който може да се разгледа колекция от готически скулптури.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Хеб