Марианске Лазне е спа град района на Карлови Вари, заобиколен от зелени планини и мозайка от паркове и благороднически къщи. Повечето от сградите в Марианске Лазне са от златната за града ера - втората половина на XIX век, когато към тези земи се насочват много известни личности и могъщи европейски владетели, за да се насладят на чудото на лечебните извори.

Марианске Лазне е град на двеста години, но неговата местност е била населена много по-дълго време. Първото писмено сведение относно града датира от 1237 г., когато тук се е намирало селото Усовице. Първият документ относно лечебните свойства на изворите датира от 1341 г. и заслугата за разкриване на тези свойства се смята, че е на д-р Йозеф Хер. Той е лекар на абатството Тепл, и в периода 1779 г. до 1820 г. когато умира, работи усилено, за да докаже, че водата може да се използва за медицински цели. В началото на XX век от Марианске Лазне са били изнесени приблизително 1 млн. бутилки от минерална вода годишно. Марианске Лазне се появява на географската карта на Чехия през 1865 г. Между 1870 г. и 1914 г. архитекти като Фридрих Зиклер, Йозеф Шефър и Арнолд Хейман са привлечени, за да предадат на Марианске Лазне подобаващ архитектурен вид. Така се раждат много нови хотели, колонади и други сгради, някои от тях чисто нови, други реконструирани от по-стари къщи.

Днес сградите на най-очарователния чешки спа курорт Марианске Лазне са бляскави, ефектни и пищно декорирани, но едновременно с това и величествени. Задължително трябва да бъдат посетени Англиканската и руската православна църкви. В последната е препоръчително да се влезе, защото за нейният олтарник се твърди, че е най-големият порцеланов предмет в света. Не бива да се пропуска и неовизантийската църква „Св. Успение Богородично”.

Като спа курорт се предполага, че Марианске Лазне предлага най-различни специалитети на своя край. Но всъщност тук са известни най-вече вафлите оплатки.

Сърцето на Марианске Лазне тупти в извитата Колонада, построена от ковано желязо през 1898 г. и наподобяваща зимна градина или викторианска сграда. В южния й край се намира Пеещия фонтан, чиято красота се дължи на синхрона между струи и пяна с различна музика на всеки два часа. Зад Колонадата в Марианске Лазне се извисява сградата на Обществения музей.

Днес Марианске Лазне е не само известен спа град, но и популярен курорт за почивка, благодарение на разположението си сред зелените хълмове на Славковският лес и Храдище, спортните си съоръжения и близостта си до други известни спа градове като Карлови Вари и Франценбад.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласа Марианске Лазне