Главният град на района Ходско е Домажлице. Сред запазените му забележителности са някогашната контролирана от ходите митница, замъкът, използван като административен център, и сградата на съда. Градовете на Бохемия са с красиви площади с арки, но този на е сред най-очарователните и добре запазени. Самият град Домажлице е разположен около самия си централен площад – „Намнести Миру”, около който са накацали огромни къщи с фронтони и галерии.

В единия край на площада е „Ниската порта” с декоративни кулички, в другия е Августинската църква от XVIII век, а центъра на площада е за сградата на църквата „Св.Рождество Богородично” от 1747 г., с пищен олтарник и проектирана от Килиан Игнац Динценхофер. 200-те стъпала на вградената в нея кръгла средновековна наблюдателна кула отвеждат към място, от което човек се наслаждава на красива гледка над града.

Срещу Августинския манастир се намира уличка, която отвежда до останките на друг средновековен паметник - кръглата кула „Ходския замък”. В миналото тя е била седалище на градския съд на Домажлице, а днес е музей, съхранил историята на града, в който са експонирани типични за Ходксо фолклорни предмети. Като основен град на Ходско, Домажлице гордо пази фолклорните си традиции, опазени от германското влияние на Хабсбургите. Въпреки това обаче граждани в типично ходско облекло могат да се видят само на неделните служби в църквата и по време на фолклорния фестивал. Тогава из Домажлице се носят звуци на гайди и се обличат традиционните носии. Мъжете се обличат в жълти панталони, бели чорапи и широкополи шапки, а жените носят богато украсени елечета и престилки. Тук е мястото да се спомене и друго културно бижу на Домажлице - „Музеум Индржиха Индржиха”, в който са изложени ходски фолклорни, художествени и културни и артефакти.

Като типичен град, съхранил своята история и традиции, Домажлице е отредил място, където да разположи възстановка типична селска карта. В нея е експонирана сбирка от керамика и облекла. Керамика в характерния ходски стил все още се произвежда в местната кооперация.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Домажлице