Ходско

Информация | Kарта
seen
1777
facebook

Ходско е район в Западна Бохемия, който до някаква степен е потопен в неизвестност. Всъщност мистерията е по-скоро около произхода на племето ходи, за които се знае само, че са в резултат на претопяването на славянски племена, че са били наемници за охраняване на граници и кортежи през XI век, и че името им произлиза от думата „ходит”, т.е. ходя. Следващата им мисия да охраняват важен комуникационен канал, минаващ през района на Ходско, свързващ Бохемия с баварския град Регенсбург, идва през Средновековието и възложена от управниците на Бохемия. Заради неопределената им принадлежност, през 1325 г. и се предоставят огромни привилегии в замяна на тяхната работа – например освобождаване от феодална зависимост. Да се сдобие със земи в Ходско било невъзможно, а самото коренно население било подчинено на владетеля на Бохемия.

При ходите нещастията сякаш нямали край. Като част от Бохемия, Ходско минава под контрола на Хабсбургите, тъй като те спечелват битката при Била Хора и завладяват Бохемия. Наред с нея, Ходско и ходите попадат под тираничното управление на генерал Волф Максимилиян Ламинген.

Положението на ходите ставало все по-нетърпимо, а гордият им дух не има давал мира и през 1692 г. избухва въстание, но бунта бил брутално потушен, а водачът им – Ян Сладки – Козина, екзекутиран през 1695 г. в . Може да са им причинили много, може да били вечно зависими, но независимо от всичко успяват да запазят културни си ценности и особен диалект, дори в условията на засилена германизация под властта на Хабсбургите.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS