Клатови

Информация | Kарта
seen
3950
facebook
Клатови Photocredit: Pecold | Fotolia

Клатови e град в Западна Бохемия, в района на . Разположен в подножието на Бохемските гори в подножието на Шумава, той е административен център на област Клатови. Той е древен, ограден от крепостни стени град, в горния край на който тупти сърцето му – на красивия и симетричен главен площад „Намнести Миру”.

Клатови се намира до границата с Бавария и е основан през 1260 г. от цар Отокар II. През XVI век в град са построени множество, превърнали се в архитектурни паметници днес, сгради сред се отличават Черната кула, Кметството и енорийските църкви. След Втората световна война строителството в града продължава и в резултат се раждат нови индустриални обекти и жилищни сгради. През 2002г. в Клатови се появява завода на Шкода.

Огромната „Черна кула” датира от 50-те години на XVI век, в която се намира астрономически часовник от 1759 г.. Кметството на Клатови е построено през XVI век и е майсторски украсено с фронтони и съвременни декорации в сгафито стил в най-добрия чешки стил. В стария град на Дожлице са останките на от градските стени и укрепления, както и готическа църква и ренесансовата „Бяла кула”.

Йезуитската църква на Клатови е проектирана от Килиан Игнац Динценхофер, в интериора на който умело се вписват изящни барокови мебели и фрески „тромп льой”. В близост до нея се намира превърнатата в музей днес сграда на аптеката от XVII век с неокласическа фасада.

Клатови днес е известен не с нещо друго, а с карамфилите си, които се отглеждат от семена, донесе през 1813 г. от .

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
тъмни облаци
1.38 °C | тъмни облаци

Вятър: 2.6 m/s

Влажност: 86 %

Атмосферно налягане: 1026 hpa

Облачност: 90 %

RSS