Абатство Тепла

Информация | Kарта
seen
2821
facebook
Абатство Тепла Photocredit: jamdesign | Fotolia

Премонстрантите основават богато абатство в Чехия през 1190 г. и го разполагат в Тепла. То функционира до 1950 г., когато е затворено от комунистите. Тепла след секуларизацията си играе ролята на училище, а в последствие е превърнато в казарма и така до падането на режима.

Завръщането на монасите е съдбоносен момент за Тепла, защото те с голямо желание възвръщат нормалните й функции. С голям ентусиазъм изграждат нови постройки, като добавят към основната сграда модерен ресторант и хотел, които се вписват идеално в комплекса от XVIII век, чийто проект е възложен на баща и син Динценхофер.

Може би, типично за архитектурата на Чехия, и при Тепла се наблюдава игра на стилове – фасадата на църквата е романска, а интериора й, в който се откроява красив олтарник, изобилства от барокови статуи. Най-голямата ценност на Тепла е нейната библиотека с колонади от XX век, характерна заради своята рококо пищност, която е втората по големина в Чехия. Разполага с 80000 томове на книги, сред които има доста ръкописи с интересни илюстрации и антикварни книги от XVI век.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS