Литомнержице е един от най-старите и най-красивите чешки градове. Намира се в туристическата зона на Чешката централна планина, в район, известен с плодовете и цветята си. Литомнержице е седалище на епископ и е с много богата история.

Литомнержице е град днес, но в миналото възниква като славянска крепост през IX век, която процъфтява благодарение на германските търговци и впоследствие се нарежда сред най-богатите градове на Бохемия.

Литомнержице не може да се похвали с безпроблемни развитие през вековете. Тридесетгодишната война оставя трайни следи върху града, но по волята на Фердинант III, архитекти се заемат със задачата да възстановят града. Едни от най-великолепните архитектурни изпълнения са на местния архитект Отавио Броджио.

Като във всеки град, и в Литомнержице всичко започва от „Мирове намнести” – главният площад. Той е приютил забележителности като Чумната колона, фонтана, както и преустроената готическа църква „Вси Светий”, проектирана от Броджио. Най-внушителната сграда на площада на Литомнержице е „Домът с потира”, а неин съсед е „Домът с черния орел” с декорации в шоколадов цвят.

Една от улиците, излизаща от него, отвежда до друг проект на известния архитект – йезуитската църква с богата фасада и майсторски изработен портал. До нея, сградата на Старомнеското кметство” се отличава с готическа галерия и ренесансова фасада с пищни фронтони. Друга улица пък води до розово-сивата църква „Св.Вацлав”, отново проектирана от Броджио. Надолу от нея се намери друг площад в Литомнержице – площада с катедралата „Св.Стефан”.

Отново на главния площад на Литомнержице е сградата на „Художествена галерия на Северна Чехия”, в която най-ценните експонати са 6 олтарни картини върху дърво, дело на Майстора от Литомнержице.

Литомнержице е красив град, с интересна история и с площад, който е типично чешко съчетание от стилове, обхващащи цели 5 века.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Литомнержице