Терезин

Информация | Kарта
seen
3176
facebook

Няма друг град в Чехия, който да пази в себе си повече история за Втората световна война освен Терезин. За съжаление зловеща история. Онези, които са запознати с историята на Втората световна война знаят, че именно в Терезин се е развил един от най-мрачните дни на тази война.

Хабсбургите построяват града през 80-те години на XVIII век укрепен гарнизон или затвор, но това не може да се сравни със страховитите неща, които се случват през следващите години. Нацистите прогонват жителите на Терезин и го превръщат в лагер-гето. Ужасна е съдбата на хилядите евреи от цяла Европа, които са докарани тук – мнозина умират от глад и болести, но много повече са изпратени в лагерите на смъртта.

„Малката крепост” е проектирана, така че да играе ролята на затвор за политически затворници. През юни 1940 г. тя преминава под управлението на германската СС. Разглеждането й само по себе се събужда много ярък спомен за нацистките престъпления.

Обиколката на Терезин е добре да започне от „Музея на гетото”, към който е пристроен мавзолей на хилядите деца, срещнали смъртта на това зловещо място. Той е открит през 1991 г. и е разположен в центъра на града. Рисунките на децата са оформени така, че образуват затрогваща експозиция.

Попаднал в Терезин, човек задължително трябва да посети „Магдебурските казарми”. Изложените тук експонати много подробно проследяват културния живот в лагера и живота на музиканти, художници и писатели, които все още творят тук.

Останала като спомен от онези времена, „Малката крепост” се намира в края на града, на брега на река Охрже. Изпълнена е с християнско и еврейско гробища, чиито паметни плочи са без имена.

Нищо не може да изтрие историята от онова време в Терезин, но поне тихият му градски площад с нищо не загатва за ужасяващите моменти, случили се в града.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS