Европа >> Чехия >> Замъци в Чехия >> Замък Фридланд

Замък Фридланд

Информация | Kарта
seen
3420
facebook
Замък Фридланд Photocredit: mirekdeml | Fotolia

Фридланд е страхотно селце, намиращо се в пределите на планинската местност Изерске хори.

Освен с красива природа и спокойна атмосфера, Фридланд може да се гордее и с мрачния на външен вид замък. Но пък именно той се смята, че вдъхновил Кафка за написването на романа му „Замъкът”. Дали е така или не, не се знае, но едно е сигурно – Кафка е посещавал неведнъж този замък във Фридланд.

Типично за всеки замък, и този във Фридланд е имал свой благодетел – първоначално е бил собственост на управляващия тази част от провинцията генерал Албрехт Валдщайн, а по-късно преминава в ръцете на фамилия Клам-Галас.

В архитектурата на замъка, надничащ над река Смелда от базалтова скала, се открояват няколко архитектурни стилове от различни периоди. Разпознават се средновековни укрепления, кръгла кула от XIII век, както и ренесансови неоготически сгради. Приносът за това архитектурно творение в голяма степен е на един архитект от Ломбардия – Марко Шпацио.

Задължително трябва да се посетия открития в замъка през 1801 г. музей, посветен на майсторството на чешки барокови майстори.

Във Фридланд се намира църквата „Намирането на Светия кръст”, в която интерес предизвиква ренесансов гроб, дело на датския скулптор Герхард Хайнрих.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS