Ческе Щвицарско е прекрасен природен парк в пределите на северна Бохемия, влизащ в списъка с най-известните традиционни туристически дестинации на Централна Европа. Традиционна е, защото швейцарски и немски художници я превръщат в такава през периода на романтизма, като дори дават името на тези земи.

Ческе Швицарско се развива с много добри темпове и това в един момент я превръща в „съкровище” на Чехия. Първите усилия за защита на Чешка Швейцария датират от далечната 1928 г. Докато не идва датата 1 януари 2000 г. – националният парк Ческе Швицарско става четвъртият национален парк, установен в Чешката република. Паркът се свързва със Саксонска Швейцария – национален парк в Германия, чрез границата, която е основана през 1990 г.

Националният парк Ческе Швицарско е част от голяма природна формация и контрастира на индустриалната част на Северна Бохемия. Сред изключително живописната местност между Йетржиховице и Хрженско надничат урви, скални колони и пясъчни образувания. Вулканичната лава е причина в Ческе Швицарско да се наблюдават невероятни скални феномени, които за съжаление бързо ерозират под влияние на замърсения въздух.

Сред естествените скални чудеса на природата в Ческе Швицардско си заслужава да бъдат видени естествените скални мостове Правчицка брана и Мала Правчицка брана, както и Панска скала – хиляди многоъгълни базалтови колони, наподобяващи тръбите на орган, образували се при изстиването на разтопен базалт. С всяка изминала година броят на туристите, насочили ли се към парка, нараства. На тяхно разположение сред красивата природа са построени много къщи за гости. В Хрженско например има достатъчен брой селски къщи в германски стил, гостоприемни към туристите. В селцето Мезна пък много често отсядат туристи, разхождат се и се връщат с лодки до Хрженско. В очарователното селце Йетржиховице също много от старите къщи за превърнати в домове за туристите, обикалящи из Ческе Швицарско.

Освен тихи и спокойни селца, в земите на националния парк Ческе Швицарско има и селища, в които живота тупти в други честоти. Западната граница на парка е Дечин – град със силно развита промишленост и вътрешно пристанище на река Лабе. В него се намира замък от XVIII век, разположен на канара, но по-голям интерес предизвиква бароковата „Розова градина”. Това прекрасно архитектурно творение е създадено през 70-те години на XVII век от Максимилиан Тен-Хоенщайн и владее замъка до 1932 г.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Ческе Швицарско