Кадан е град в Северна Бохемия, старовременен и ограден с двойни стени.

Въпреки че се намира в индустриалната част на Чехия, в него индустрията не е силно развита, а местните му жители обикновен работят в офиси или пътуват до други градове. Кадан е туристически център, в който акцентът пада върху францискански манастир и исторически площад, над който се извисяват готическите кули на Кметството. Кадан също е известен и с най-тясната уличка в Чешката република – „Катова уличка” или известна още като „Улицата на плача”, широка едва 66.1 см.

По време на Тридесетгодишната война Кадан е доста разрушен. Разбира се, период на съвземане е последвал. В по-късната 1950 г. се строят нови сглобяеми жилищни комплекси и Кадан разширява своята територия. Това разширяване е необходимо, тъй като много хора се заселват в града, за да получат работа в процъфтяващия добив в региона и в електрическа индустрия. Историческите паметници на Кадан са разрушени, а преди 1989 г. някои части на историческия център са били предназначени да бъдат заменени от модерни жилища. За щастие Нежната революция променя тенденцията за развитие на града и довежда до промяна в отношението към културните ценности от миналото. Историческият център на Кадан се ремонтира и след 15 години той вече е перлата на региона. Единствен недостатък на града е липсата на по-голям капацитет хотели в града.

Днес на централния площад на Кадан могат да бъдат видени къщи с аркади в различни стилове, Чумната колона, великолепната „Бяла кула” от XV век и една църква от XVII век.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Кадан