Либериц

Информация | Kарта
seen
3543
facebook
Либериц

Либерец е град в Северна Чехия, център на Либерецкия край. Градът е разположен в широката и отворена на север долина на река Лужицка Ниса. Долината на Либерец е ограничена на изток от Изерските планини, на югозапад и запад - от Йещедския хребет, а на север Либериц е ограден от ниски хълмове. До Втората световна война жителите му са главно германци, а той носи немското име Райхенберг.

В миналото Либерец никога не е бил от голямо стратегическо значение и не е имал собствени укрепления. В него се помещава неголям армейски гарнизон със стара традиция.

Либерец е регионална столица на един от чешките краеве. Градът разполага с университет с предимно техническа насоченост, Научен институт по текстил – един от водещите в света в областта на нановлакната, както и с голяма регионална болница. В културно отношение се открояват институции като Северочешкият музей, Северочешката областна галерия, областната научна библиотека и градският театър.

В архитектурно отношение за облика на града много допринася интересната сграда на Кметството. Тя е издигната през 1893 г. във фламандски неоготически стил, който е много подходящ тъй като градът е основан през Средновековието.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласа
RSS