Няма друго място на земята като Венеция (Venezia на италиански, Venice на английски). Този италиански град, който е построен върху водите на Адриатическо море, е съновидение със своята сложна архитектура, дворци – своеобразни произведения на изкуството, интересна над 1000-годишна история и, разбира се, мрежа от живописни канали. И тъй като е всеизвестен факт, че в града няма автомобили, обиколката на Венеция може да се направи пеш или чрез наемане на лодка – само така можете да се насладите на неизчерпаемите „запаси” от атракции и любопитни факти, включително вдъхновяващи музеи на изкуството, островни състезания и екскурзии до плажа.

Венеция - крилатият лъв

Венеция - крилатият лъв

В един кратък обзор, Венеция спада към Североизточна Италия, център е на областта Венето, както и важно пристанище на Адриатическо море. Венеция е град с интересно местоположение. Разположен е върху 118 малки острови, в плитка соленоводна лагуна, наречена Венецианска лагуна, сгушена в крайбрежието между устията на реките Пиаве и По. Може би за никой не би бил учудващ факта, че и градът, и лагуната принадлежат към списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО – заради архитектура, заради неповторима градска атмосфера, заради специфично градоустройство, просто заради всяка частица от тази интересна природна компилация. За символ на Венеция е определен крилат лъв, присъстващ и на знамето и на герба на града.

Промишлеността във Венеция е много добре развита и обхваща отрасли като цветна металургия, корабостроене и кораборемонт, химическа, електротехническа и нефтопреработваща промишлености. Венеция се слави по света и с производството на прословутите си изделия от венецианско стъкло, както и мозайки и дантели. От друга страна, славата на града идва и заради т.нар. Островната Венеция. Тази част представлява морски курорт със световно значени, център на международния туризъм. Островна Венеция е и арена за провеждане на художествени изложби и международни кинофестивали.

Венеция - изглед отгоре

Венеция - изглед отгоре

Селище на мястото на днешна Венеция съществува от V век пр.н.е., като в аналите е записано, че самият град е основан през IX век. От X век до XIV век Венеция е град с огромно значение, много важен центтър в търговиските взаимоотношения между Изтока и Западна Европа. В един период в историята – Средновековието, Венеция съществува като република – Венецианската република, чието управление е осъщестявано от дожи. Тази независима държава съществувала в периода между IX век и XVIII век. В годините Венеция е записала периоди, в които е била австрийско владение – от 1797 г. до 1805 г. и от 1815 г. до 1866 г.

Паметник на Виктор Емануил ІІ във Венеция

Паметник на Виктор Емануил ІІ във Венеция

Звучейки тривиално, трябва да кажем, че Венеция е наситена със забележителности – градът има богато архитектурно и историческо наследство, религиозни храмове, атракции от различно естество. Просто разходката из Венеция е уникално преживяване за сетивата, подсилено и запомнящо се и заради начина, по който се разглежда града – с гондоли, носещи се по каналите.

Наводнение във Венеция

Наводнение във Венеция

Може би не е лошо да започнем виртуалната си разходка из Венеция с най-големият площад в града, Piazza San Marco (площад Сан Марко) – великолепен площад, намиращ се в устието на Гранд Канале. Това е основното място за срещи в града и в Европа като цяло. Площадът е обграден от кафенета, магазини и множество музеи. Интересно преживяване е да слушате „песента” на камбаните на базиликата Сан Марко, докато пиете италианско еспресо и хранете гълъбите. Около самият площад са разположени други популярни забележителноти като едноименната базилика Сан Марко, Прокурациите, Дворецът на дожите и Кулата-камбанария. Прокурациите представляват административни здания, които се делят на „Стари“ и „Нови“ според периода им на изграждане.

Венеция - мостът на въздишките

Венеция - мостът на въздишките

По време на 1000-годишното управление на Венецианската република, нейното седалище и резиденцията на нейния водач, „дожът” на Венеция, е било в Палацо Дукале. Днес тази сграда е превърната в музей, посветен на изпълнителната, законодателната и съдебната власт на Венеция. Можете дори да резервирате обиколка на тайните маршрути, която включва достъп до камери за мъчения, затворите и моста на въздишките.

Венеция - разходка с гондола

Венеция - разходка с гондола

Как да не ти се изпълни душата с патос и възхищение, когато стане дума за базиликата Сан Марко. Този великолепен пример за византийска архитектура, намиращ се до Palazzo Ducale, е посветен на покровителя на Венеция, апостол Свети Марк. Посещаването на традиционна католическа маса в тази църква е незабравимо преживяване, което можете да обогатите с обиколка за разглеждане на съкровищата вътре, включително блестящи византийски мозайки и картини на прочути венециански художници.

Венеция - крайбрежна алея

Венеция - крайбрежна алея

Мостът Риалто е сводов каменен мост, датиращ от XVI век, пресича Канал Гранде и свързва двете основни части на града. Този орнаментален каменен мост на Канале Гранде е един от най -известните мостове във Венеция и е икона на града. Първият построен мост на града - мост Риалто, води до известния пазар Риалто, където продавачите продават прясно набрана продукция, прясно уловена риба, подправки и др. Разходка по моста ще ви постави в сърцето на Венеция - както на туристическото, така и на местното разнообразие - но усещането, което ще изпитвате от обиколката на търговския и финансов център на Венеция не трябва да се пропуска.

Венеция - статуя на крилатия лъв

Венеция - статуя на крилатия лъв

Галерия дел'Акамедия е музей-галерия, в който се помещава богата колекция от художествени творби на възрожденски художници като Белини, Карпачо, Джорджоне, Веронезе, Тинторето, Тициано и Джамбатиста и др. Основана е през 1750 г. като дом за творбите на прословути художници и скулптори. Днес тя е най-добрият музей за разглеждане на запазеното венецианско изкуство от ХIV век и ХVIII век. Музейната колекция на изкуството обхваща над 800 картини.

Красиви сгради във Венеция

Красиви сгради във Венеция

Любителите на съвременното изкуство могат да се насладят на колекцията на Пепи Гугенхайм, намираща се в един от първите музеи за съвременно изкуство в Италия. Музеят се помещава в двореца Вениер деи Леони - незавършен дворец от осемнадесети век, някогашна резиденция на Пеги Гугенхайм. Днес в музея се съхраняват и безценни творби от ръководителите на живописта от ХХ век, включително Полок, Клее, Мондриан и де Кирико. 

Сградите по Канале гранде - Венеция

Сградите по Канале гранде - Венеция

Независимо, че возенето на гондола е скъпо удоволствие, това може да е доста романтично и запомнящо изживяване, с което да усетите типичната Венеция. Можете да изберете гондола, която да ви прекара под известните мостове на Венеция и да разгледате сградите от различни ъгли. различна гледна точка. По-икономичен вариант е да се резервира групово пътуване с до шест души и да се раздели таксата. 

Сградите по Големия канал и гондолите

Сградите по Големия канал и гондолите

Списъкът със забележителности на Венеция е доста дълъг, затова в него ще добавим още:

Прекрасна сграда на Големия канал - Венеция

Прекрасна сграда на Големия канал - Венеция

- Рибният пазар – днес архиектурен паметник, в миналото играл ролята на тържище за риба;

Венеция - малък канал

Венеция - малък канал

- Мостът на въздишките, свързващ Двореца на дожите със затвора;

Венеция - малък мост

Венеция - малък мост

- Библиотека Марчана, която е една от най-големите библиотеки на Италия;

Венеция - Двореца на Дожите

Венеция - Двореца на Дожите

- Дворецът „Ка' д'Оро“, отличаващ се със своя стил „пламтяща готика“. Днес в него се помещава галерията „Франкети“;

Венеция - базилика Сан Марко

Венеция - базилика Сан Марко

- Дворецът „Ка' Пезаро“ – един уникален образец на венецианската архитектура от XVII век;

Венеция - Камбанарията Сан Марко

Венеция - Камбанарията Сан Марко

- Църквите „Сан Симоне Пиколо“ и „Санта Мария ди Назарет“ (Скалци) – образец на бароковото изкуство от втората половина на XVII век.

Венеция - Мостът Риалто

Венеция - Мостът Риалто

- Фондако дей Турки (Турски склад) – паметник на венецианската архитектура от XII–XIII век който е бивш дворец и склад на турските търговци..

Венеция - магазин за сувенири

Венеция - магазин за сувенири

- Фондако дей Тедески (Немски склад) – някогашен склад и представителство на немските търговци.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Венеция