Няма друго място на земята като Венеция (Venezia на италиански, Venice на английски). Този италиански град, който е построен върху водите на Адриатическо море, е съновидение със своята сложна архитектура, дворци – своеобразни произведения на изкуството, интересна над 1000-годишна история и, разбира се, мрежа от живописни канали. И тъй като е всеизвестен факт, че в града няма автомобили, обиколката на Венеция може да се направи пеш или чрез наемане на лодка – само така можете да се насладите на неизчерпаемите „запаси” от атракции и любопитни факти, включително вдъхновяващи музеи на изкуството, островни състезания и екскурзии до плажа.

В един кратък обзор, Венеция спада към Североизточна Италия, център е на областта Венето, както и важно пристанище на Адриатическо море. Венеция е град с интересно местоположение. Разположен е върху 118 малки острови, в плитка соленоводна лагуна, наречена Венецианска лагуна, сгушена в крайбрежието между устията на реките Пиаве и По. Може би за никой не би бил учудващ факта, че и градът, и лагуната принадлежат към списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО – заради архитектура, заради неповторима градска атмосфера, заради специфично градоустройство, просто заради всяка частица от тази интересна природна компилация. За символ на Венеция е определен крилат лъв, присъстващ и на знамето и на герба на града.

Промишлеността във Венеция е много добре развита и обхваща отрасли като цветна металургия, корабостроене и кораборемонт, химическа, електротехническа и нефтопреработваща промишлености. Венеция се слави по света и с производството на прословутите си изделия от венецианско стъкло, както и мозайки и дантели. От друга страна, славата на града идва и заради т.нар. Островната Венеция. Тази част представлява морски курорт със световно значени, център на международния туризъм. Островна Венеция е и арена за провеждане на художествени изложби и международни кинофестивали.

Селище на мястото на днешна Венеция съществува от V век пр.н.е., като в аналите е записано, че самият град е основан през IX век. От X век до XIV век Венеция е град с огромно значение, много важен центтър в търговиските взаимоотношения между Изтока и Западна Европа. В един период в историята – Средновековието, Венеция съществува като република – Венецианската република, чието управление е осъщестявано от дожи. Тази независима държава съществувала в периода между IX век и XVIII век. В годините Венеция е записала периоди, в които е била австрийско владение – от 1797 г. до 1805 г. и от 1815 г. до 1866 г.

Звучейки тривиално, трябва да кажем, че Венеция е наситена със забележителности – градът има богато архитектурно и историческо наследство, религиозни храмове, атракции от различно естество. Просто разходката из Венеция е уникално преживяване за сетивата, подсилено и запомнящо се и заради начина, по който се разглежда града – с гондоли, носещи се по каналите.

Може би не е лошо да започнем виртуалната си разходка из Венеция с най-големият площад в града, Piazza San Marco (площад Сан Марко) – великолепен площад, намиращ се в устието на Гранд Канале. Това е основното място за срещи в града и в Европа като цяло. Площадът е обграден от кафенета, магазини и множество музеи. Интересно преживяване е да слушате „песента” на камбаните на базиликата Сан Марко, докато пиете италианско еспресо и хранете гълъбите. Около самият площад са разположени други популярни забележителноти като едноименната базилика Сан Марко, Прокурациите, Дворецът на дожите и Кулата-камбанария. Прокурациите представляват административни здания, които се делят на „Стари“ и „Нови“ според периода им на изграждане.

По време на 1000-годишното управление на Венецианската република, нейното седалище и резиденцията на нейния водач, „дожът” на Венеция, е било в Палацо Дукале. Днес тази сграда е превърната в музей, посветен на изпълнителната, законодателната и съдебната власт на Венеция. Можете дори да резервирате обиколка на тайните маршрути, която включва достъп до камери за мъчения, затворите и моста на въздишките.

Как да не ти се изпълни душата с патос и възхищение, когато стане дума за базиликата Сан Марко. Този великолепен пример за византийска архитектура, намиращ се до Palazzo Ducale, е посветен на покровителя на Венеция, апостол Свети Марк. Посещаването на традиционна католическа маса в тази църква е незабравимо преживяване, което можете да обогатите с обиколка за разглеждане на съкровищата вътре, включително блестящи византийски мозайки и картини на прочути венециански художници.

Мостът Риалто е сводов каменен мост, датиращ от XVI век, пресича Канал Гранде и свързва двете основни части на града. Този орнаментален каменен мост на Канале Гранде е един от най -известните мостове във Венеция и е икона на града. Първият построен мост на града - мост Риалто, води до известния пазар Риалто, където продавачите продават прясно набрана продукция, прясно уловена риба, подправки и др. Разходка по моста ще ви постави в сърцето на Венеция - както на туристическото, така и на местното разнообразие - но усещането, което ще изпитвате от обиколката на търговския и финансов център на Венеция не трябва да се пропуска.

Галерия дел'Акамедия е музей-галерия, в който се помещава богата колекция от художествени творби на възрожденски художници като Белини, Карпачо, Джорджоне, Веронезе, Тинторето, Тициано и Джамбатиста и др. Основана е през 1750 г. като дом за творбите на прословути художници и скулптори. Днес тя е най-добрият музей за разглеждане на запазеното венецианско изкуство от ХIV век и ХVIII век. Музейната колекция на изкуството обхваща над 800 картини.

Любителите на съвременното изкуство могат да се насладят на колекцията на Пепи Гугенхайм, намираща се в един от първите музеи за съвременно изкуство в Италия. Музеят се помещава в двореца Вениер деи Леони - незавършен дворец от осемнадесети век, някогашна резиденция на Пеги Гугенхайм. Днес в музея се съхраняват и безценни творби от ръководителите на живописта от ХХ век, включително Полок, Клее, Мондриан и де Кирико. 

Независимо, че возенето на гондола е скъпо удоволствие, това може да е доста романтично и запомнящо изживяване, с което да усетите типичната Венеция. Можете да изберете гондола, която да ви прекара под известните мостове на Венеция и да разгледате сградите от различни ъгли. различна гледна точка. По-икономичен вариант е да се резервира групово пътуване с до шест души и да се раздели таксата. 

Списъкът със забележителности на Венеция е доста дълъг, затова в него ще добавим още:

- Рибният пазар – днес архиектурен паметник, в миналото играл ролята на тържище за риба;

- Мостът на въздишките, свързващ Двореца на дожите със затвора;

- Библиотека Марчана, която е една от най-големите библиотеки на Италия;

- Дворецът „Ка' д'Оро“, отличаващ се със своя стил „пламтяща готика“. Днес в него се помещава галерията „Франкети“;

- Дворецът „Ка' Пезаро“ – един уникален образец на венецианската архитектура от XVII век;

- Църквите „Сан Симоне Пиколо“ и „Санта Мария ди Назарет“ (Скалци) – образец на бароковото изкуство от втората половина на XVII век.

- Фондако дей Турки (Турски склад) – паметник на венецианската архитектура от XII–XIII век който е бивш дворец и склад на турските търговци..

- Фондако дей Тедески (Немски склад) – някогашен склад и представителство на немските търговци.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Венеция