Венеция

Информация | Kарта
seen
20043
facebook
Венеция

Венеция (Venezia) град в Североизточна Италия, център на областта Венето, пристанище на Адриатическо море. Населението му е около 271 251 към 31 декември 2004 г. Градът е разположен върху множество малки острови - около 118 на брой, в плитка лагуна на Адриатическо море.

Соленоводната лагуна заема крайбрежието между устията на реките По и Пиаве. Символ на Венеция е крилат лъв, който фигурира и на герба на града.

Промишлено-пристанищната част на Венеция се намира на континента. Характеризира се с корабостроене ремонтиране на кораби, цветна металургия, нефтопреработваща, химическа, електротехническа и лека промишленост. Слави се със занаятчийското си производство на изделия от стъкло - венецианско стъкло, дантели, мозайки. Има университет и консерватория, оперен театър и богати музеи.

Островната Венеция е морски курорт, център на международния туризъм със световно значение, място за провеждане на международни кинофестивали, художествени изложби. В градския транспорт са запазени традиционните за града гондоли и моторни лодки.

Селище там съществува от V в.пр.н.е., а градът е създаден през IX в. В Средновековието Венеция е република - Венецианската република, оглавявана от дожи. Тя е независима държава, съществувала между 9 и 18 век. От X до XIV в. Венеция е значителен център, посредник в търговията между Западна Европа и Изтока. Упадъкът се дължи на възхода на турците, който след ХV в. малко по малко изтласкват Венеция от морските и владения. През периодите 1797 - 1805 и 1815 - 1866 г. Венеция е владение на .

Венеция е построена върху дървени подпори (пилоти). Заради слягането на почвата и основите си Венеция е застрашена от постоянни наводнения.

Задължително трябва да се направи разходка по , който е главната пътна артерия на Венеция.

Венеция разполага с безброй забележителности, но най-важните са: ; с най-голямата златна мозайка в света 4000 кв.м.; – най-голяма в Италия; ; ; дворците по Големия канал – Златната къща, , , , Дом Рецонико и др. От кулата на се разрива невероятна гледка от целият град.

Снимки Венеция
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Венеция. Снимки от Венеция и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Венеция - църква Богородица на избавлението
Венеция - Двореца на Дожите
Венеция - базилика Сан Марко
Венеция - Камбанарията Сан Марко
Венеция - Мостът Риалто
Венеция - магазин за сувенири
Венеция - часовникът на площад Сан Марко
Венеция - гондоли
Венеция - Канале гранде
Венеция - площад Сан Марко
Венеция - изглед от горе
Венеция
Венеция - остров Свети Георги
Спирка във Венеция
Венеция - малък мост
Венеция - малък канал
Венеция - крилатият лъв
Красив мост във Венеция
Венеция - изглед отгоре
Паметник на Виктор Емануил ІІ във Венеция
Наводнение във Венеция
Венеция - мостът на въздишките
Венеция - разходка с гондола
Венеция - крайбрежна алея
Венеция - статуя на крилатия лъв
Красиви сгради във Венеция
Сградите по Канале гранде - Венеция
Сградите по Големия канал и гондолите
Прекрасна сграда на Големия канал - Венеция
Малък площад във вътрешността на Венеция
See video
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
ясно небе
9.78 °C | ясно небе

Вятър: 2.1 m/s

Влажност: 45 %

Атмосферно налягане: 1018 hpa

Облачност: 0 %

google RSS