Мост е град в Северозападна Чехия в Устецки край, с население 67 691 жители, живеещо в панелни блокове. Градът се е разположил между Чешката централна планина и планината Оре. Градът е кръстен на система от мостове над блата, които се намират в тази област през 10 век.

Тъй като Мост е град, който е преместен от оригиналното си местоположение, за да бъде дислоциран близо до лигнитните мини, историческите забележителности не изобилстват, но все пак градът разполага с две бижута – старинен замък и готическа църква "Св.Успение Богородично”. Тази църква с изключителни сводове е пренесена по специално изградена за целта релсова линия с дължина 840 м. Човек ще разбере цената на всички тези усилия след като я погледне отвътре – облян от светлина интериор, богат на интересни образци на религиозното изкуство. Тази църква е проект на един от учениците на Бенедикт Райд – Якоб Хайлман.

Мост разполага обаче с много увеселителни съоръжения, които могат да бъдат посетени: планетариум, обсерватория, воден парк, картинг писта, хиподрум и т.н.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Мост